Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 24.5. Katso ohjelma! →

Case: #YearInClarion – pitkäkestoinen vaikuttajayhteistyö Suomen Clarion-hotelleissa

20.02.2020 - PING Helsinki
case #yearinclarion ping helsinki

Helmikuussa 2019 helsinkiläinen Joonas Pesonen (@pesojoonas) muutti 40 viherkasvinsa kanssa asumaan vuodeksi Clarion Hotel Helsinkiin. Tämä ennakkoluuloton ja vahvasti arvopohjainen vaikuttajayhteistyö on tuonut hotellille runsaasti näkyvyyttä ja ylittänyt asetetut odotukset ja tavoitteet. Kaikkiaan Joonaksen #YearInClarion-julkaisut tavoittivat 12 kuukauden aikana yli 2 miljoonaa katselukertaa ja ansaitun median kautta tavoitettiin potentiaalisesti jopa 20 miljoonaa lukijaa. Ansaitun median näkyvyys tuplaantui edelliseen vuoteen verrattuna. Yhteistyön kokonaisarvo ylsi lähes 800 000 euroon. Lisäksi sekä Clarionin että Joonaksen somekanavat kasvattivat seuraajamääriään merkittävästi vuoden aikana.

#YearInClarion palkittiin Suomen suurimmassa digimediakilpailussa Grand Onessa parhaana somekampanjana. Kategoriassa painotettiin luovaa ideaa sekä strategiaa, toteutusta ja saavutettuja tuloksia. Lue lisää!

Menestyksekäs vaikuttajayhteistyökonsepti sai jatkoa, ja 2020 Clarion Hotelliin muuttaa 4 uutta asukasta. Lue #YearInClarion Season 2 uutiset täältä.

#YearInClarion yhteistyön tavoitteet

Yhteistyön päätavoitteena oli Clarion-brändin vahvistaminen Suomessa ja uusien kohderyhmien tavoittaminen vaikuttajamarkkinoinnin avulla. Innoitus yhteistyölle syntyi syksyllä 2018 tehdyn bränditutkimuksen ja markkinointistrategian johdosta: tunnettuus oli jo hyvällä tasolla pääkaupunkiseudulla, mutta sitä haluttiin vahvistaa erityisesti nuorten aikuisten kohderyhmässä. Lisäksi brändiä haluttiin vahvistaa Clarionin visioon ja arvoihin pohjautuen – energisenä, intohimoisena ja vastuullisena toimijana.

Brändin vahvistamisen lisäksi yhteistyöllä oli myös muita tavoitteita. Vaikuttajan apua haluttiin käyttää palvelun ja tarjonnan kehittämiseen palvelumuotoilun avulla – ja samalla hyötyä pitkäaikaisen vaikuttajayhteistyön tekemisestä. #YearInClarion olisi myös hyvä keino tavoittaa uusia kohdeyleisöjä uusien kanavien ja sisältöjen kautta.

PING Helsingin rooli?

PING Helsingin rooli oli alusta asti aktiivinen osa yhteistyötä: kampanja kehitettiin ja luotiin yhteistyössä Suomen Clarion-hotellien ja PING Helsingin tiimien kanssa. PING Helsinki osallistui vaikuttajan haku- ja valintaprosessiin sekä tapahtumatuotantoon sekä #YearInClarion-lanseerauksen että voittajan julkistamisen yhteydessä.

Clarionin opit yhteistyöstä

”Lähes vuoden kestäneen yhteistyön päättyessä voimme todeta, että rohkea ja pitkäjänteinen vaikuttajamarkkinointi tuo tuloksia, joita emme edes osanneet odottaa. Paitsi luontevaa ja brändille sopivaa sisältöä sekä näkyvyyttä halutulle kohderyhmälle, olemme saaneet myös arvokasta tietoa palvelujemme kehittämiseen.”, Outi Hartman, Marketing Manager, Suomen Clarion-hotellit.

“#YearInClarion-sisällöt kiinnostavat selvästi seuraajiamme. Myös ansaitun median määrä viime vuoden vastaavaan aikaan on tuplaantunut. Yhteistyön alkupuolella toteutetun bränditutkimuksemme mukaan tunnettuus on kasvanut halutussa kohderyhmässä. Lisäksi toteutetut palvelumuotoiluprojektit on otettu hyvin vastaan asiakkaidemme keskuudessa. Meitä ilahduttaa suuresti, että olemme onnistuneet yhdessä Joonaksen kanssa luomaan hauskaa ja mielenkiintoista sisältöä! ”Jaana Matikainen, General Manager, Suomen Clarion-hotellit.

Mitä tehtiin?

#YearInClarion lanseerattiin Clarionin järjestämissä vaikuttajabileissä Clarion Hotel Helsingin Sky Room-näköalabaarissa,  marraskuussa 2018. Osana illan ohjelmaa julkaistiin kilpailu, jonka voittaja pääsisi mukaan täysin uudenlaiseen vaikuttajayhteistyöhon, eli vuoden kestävään hotelliseikkailuun täynnä mahdollisuuksia. Tästä käynnistyi parin viikon mittainen hakuaika, jonka aikana saatiin yhteensä 26 hakemusta. Karsinnan, haastattelukierrosten sekä finaalin jälkeen mukaan valittiin Clarionille paras match: pesojoonaksena tunnettu Joonas Pesonen.

Vaikuttajan henkilöllisyys julkistettiin tammikuussa 2019 Matkamessuilla ja tämän yhteydessä Clarionissa järjestettiin julkistusbileet muille vaikuttajille. Julkistuksen tavoitteena oli saada myös media kiinnostumaan yhteistyöstä. Clarionin henkilöstö on ollut alusta asti innoissaan #YearInClarion-yhteistyöstä, ja toivottanut Joonaksen lämpimästi tervetulleeksi Clarion-tiimiin.

Alkuvaiheessa luontevia sisällöntuottamisen aiheita olivat muun muassa muuttoon liittyvät sisällöt vaikuttaja esimerkiksi muutti mukanaan hotellihuoneeseensa 40 huonekasvia, mikä on toiminut inspiraationa monella tasolla. Mitä pidemmälle yhteistyö on edennyt, sitä monipuolisemmaksi sisältö on muodostunut. Osa sisällöistä toteutetaan kaupallisina, sovittuna yhteistyönä, mutta suurin osa vaikuttajan sisällöistä on spontaania sisältöä – onhan Clarion ennen kaikkea Joonaksen koti. Matkat muihin pohjoismaisiin Clarion-kaupunkeihin, erilaiset tapahtumat ja projektit sekä perusarki aamiaisesta saunomiseen ovat kaikki sisällöissä esille nousevia teemoja.

Vuosi huipentui tammikuussa 2020 järjestettyihin #YearInClarion Season 2 julkistusbileisiin, jossa vietettiin Joonaksen läksiäisiä ja toivotettiin tervetulleiksi Clarion Hotellin seuraavat asukkaat, Robin Packalen, Anna-Katri Räihä ja Tiia Rantanen. Samalla uudet asukkaat saivat kuulla konkarin vinkit hotelliasumiseen.

Hotellivuoden aikana sovellettiin myös vaikuttajavetoisen palvelumuotoilun keinoja esimerkiksi hotellissa syntyvän hävikkiruuan hyödyntämiseksi. Myös Joonaksen seuraajat pääsivät osallistumaan ideointiin. Konkreettisena esimerkkinä palvelumuotoilun tuloksista Clarion-hotellit alkoivat käyttämään ResQ Club-sovellusta hävikkiruuan vähentämiseksi.

Monipuolisen ja pitkäaikaisen vaikuttajayhteistyön toteuttaminen onnistuneesti edellyttää paljon työtä ja jatkuvaa kehittämistä: johdon sparrausta sekä keskustelua ja ideointia monella tasolla. #YearInClarionin tuloksia seurattiin suunnitelman mukaisesti sovittujen mittareiden avulla, jotta yhteistyötä pystyttiin kehittämään pitkin vuotta.

Esimerkkejä #YearInClarion sisällöistä

Clarion Joonas Pesonen muuttoClarion Joonas Pesonen juhlatClarion Joonas Pesonen hävikkiruoka

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: