”Authentic means talking to the consumers like talking to your girlfriends” – Sara Blakely
Tulevaisuuden markkinointi on inhimillistä ja vuonna 2020 korostuu ihmisten rooli mediana. Ylläoleva Nordic Business Forumissa kuultu kommentti johdatti yhden naisen autotalliyrityksen miljardibisnekseen, jossa ensimmäisen 17 vuoden aikana ainoana markkinoinnin muotona toimi vaikuttajayhteistyö, kun tarinaa ainutlaatuisesta Spanx -alusvaateinnovaatiosta kerrottiin ihmiseltä ihmiselle. Somekanavien myötä ihmisestä on tullut media ja kenestä tahansa voi tulla seuraava Greta Thunberg.
Inhimillinen markkinointi kunnioittaa ja palvelee kaikkia osapuolia. Tuloksellinen vaikuttajayhteistyö toteutetaan aina vaikuttajan ehdoilla, suunnitellaan strategisesti palvelemaan yrityksen liiketoiminnan tavoitteita ja tuottamaan aitoa lisäarvoa vaikuttajan yleisölle sekä yrityksen tavoittelemalle kohderyhmälle.
Samalla korostuu sekä vaikuttajan että mainostajan vastuu, kun somevaikuttajilla on yhä enemmän vaikutusta yleisöjen asenteisiin, käyttäytymiseen ja ostopäätöksiin (Lataa Miten vaikuttaja vaikuttaa? -tutkimusraportti tästä). Tähän tarpeeseen vastaa Mediapoolin Luotettavan somevaikuttajan käsikirja sekä Feikkiä vai faktaa? -podcastsarja.
Vaikuttajayhteistyön kokonaisvaltainen ja pitkäjänteinen hyödyntäminen on tullut jäädäkseen. Olemme jo nähneet useita loistavia esimerkkejä, joissa vaikuttajayhteistyö on otettu koko markkinointiviestinnän suunnittelun keskiöön huomioiden vaikuttajien kanavien lisäksi myös yrityksen omat kanavat, muun maksetun median sekä ansaitun median mahdollisuudet.
Omnichannel ajattelu tuo joukon aivan uudenlaisia mahdollisuuksia hyödyntää dataa ja sitouttaa myös maksetun mainonnan yleisöjä tehokkaasti. Vaikuttajasisältöjen maksimaalinen hyödyntäminen varmistetaan yhä useammin monikanavaisella mainonnalla ja myös uusien yleisöjen ohjaamisella tunteita herättävien tarinoiden pariin.
Yhteistyön hyödyntäminen on saanut aivan uudenlaisia muotoja, kuten esimerkiksi vaikuttajavetoisen palvelumuotoilun, jonka avulla yhdessä vaikuttajien ja heidän seuraajiensa kanssa haetaan uutta suuntaa tai vahvistusta tuote- tai palvelukehitykseen.
Samalla luodaan kanava aidolle keskustelulle brändin ja halutun yleisön välille. Vaikuttajien kanavia hyödyntäen saadaan ketterästi ja nopeasti kerättyä dataa, mielipiteitä ja ideoita nykyisiltä tai potentiaalisilta asiakkailta.
Strateginen vaikuttajayhteistyön suunnittelu lähtee aina liikkeelle liiketoiminnan tavoitteista, jolloin myös mittarit ottavat laajemmin huomioon koko liiketoiminnan tavoitteet. Tällöin relevanttia ei ole vain (tai lainkaan) yksittäisten vaikuttajien tavoittavuuden tai seuraajamäärän seuraaminen, vaan huomio kiinnitetään nimenomaan kokonaistavoitteiden osalta relevanttiin metriikkaan.
Vuosi 2019 on (vihdoin) ollut Suomessakin podcastien voittokulkua. Vuonna 2020 e-sport kanavat lyövät läpi todenteolla ja erittäin haastava nuorten miesten kohderyhmä tavoitetaan aivan uudenlaisen vaikuttajayhteistyön kautta. Jo nyt 26% alle 30-vuotiaista nuorista aikuisista seuraa esimerkiksi suoratoistopalvelu Twitchiä. Seuraavaksi e-sportin maailmaan saapuvat myös naiset.
Myös b2b markkinoinnin puolella ollaan nähty loistavia esimerkkejä tuloksellisen yhteistyön muodoista, kanavina erityisesti LinkedIn, podcastit sekä yrityksen omiin kanaviin tuotetut videosisällöt.
Samaan aikaan syntyy uusia kanavia, joiden merkitystä erilaisissa kohderyhmissä ei voi väheksyä. Nuoret mediankäyttäjät eivät ole kiintyneitä kanaviin, vaan ihmisiin kanavien takana sekä mahdollisuuteen olla osa kulloinkin muodostuvaa yhteisöä. Ainoa tapa pysyä vaikuttajamarkkinoinnin aallonharjalla on aktiivisuus!
Teknologisen vallankumouksen jälkeen elämme futuristi Perttu Pölösen sanoin inhimillisen vallankumouksen aikaa ja henkilökohtaisten suhteiden ja vaikuttajakohtaamisten merkitys korostuu.
Yrityksille on entistä tärkeämpää olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa myös suoraan vaikuttajien kanssa. Vaikuttajavalintoihin pitäisi satsata kuin rekrytointiprosessiin, ollaanhan valitsemassa lähettilästä, joka parhaimmassa tapauksessa kertoo brändistä miljoonille seuraajilleen.
Vaikuttajamarkkinointi on inhimillistä markkinointia, missä ihmiset kertovat tarinoita toisille ihmisille, tässä maailmassa myös asiakasyritysten kannattaa inhimillistää itsensä ja pyrkiä mahdollisimman läheiseen kommunikaatioon vaikuttajien kanssa.
PING Helsinki tekee jatkuvaa työtä somevaikuttajien yhteiskunnallisen roolin edistämiseksi. Vuoden 2019 aikana olemme osallistuneet Oikeusministeriön keskusteluun somevaikuttajien roolista laittoman vihapuheen ehkäisyssä, ehdottaneet osallistujia vuoden 2020 Maanpuolustuskursseille, edustaneet suomalaisia somevaikuttajia Mediapoolin Sisältöryhmän toiminnassa, osallistuneet valtakunnallisen Tieto-harjoituksen ideointiin ja pitäneet puheenvuoron HybridCoEn kansainvälisessä seminaarissa somevaikuttajien roolista tämänpäivän median portinvartijoina.
Parhaillaan työstämme Mediapoolille Luotettavan somevaikuttajan käsikirjaa sekä Feikkiä vai faktaa -podcast -sarjaa. Kaupallisten yhteistöiden merkitsemisen ohjeistamiseen on vihdoin ottanut kantaa myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
Somevaikuttajien ja yritysten yhteinen eettinen koodisto PING Ethics palvelee edelleen kaikkia päivitettynä uusin esimerkein. Tammikuussa 2020 sinne päivitetään myös faktantarkistukseen liittyvä ohjeistus
Olemme saaneet olla mukana ideoimassa, konseptoimassa ja toteuttamassa asiakkaamme Clarion Hotellin #YearInClarion -projetia, jossa somevaikuttaja Joonas Pesonen asuu kokonaisen vuoden hotellissa. Tämä yhteistyö on osoitus siitä, miten pitkäjänteinen tekeminen voi tuottaa tuloksia ja aitoa lisäarvoa niin asiakkaalle, vaikuttajalle kuin vaikuttajan yleisöille. Loistaviin tuloksiin lukeutuu myös kattava näkyvyys perinteisessä mediassa.
Perinteisen median polttoainetta ovat kuluneen vuoden aikana olleet monenlaiset vaikuttajatarinat ja unelmat. Tubettaja Inari Fernandezin ideoima #vaihtovuosisodankylässä projekti sai mediassa todellisen lentävän lähdön ja kumppanikonseptoinnissa ja unelmasparrauksessa mukanaolo on ollut meillekin mahtava oppimiskokemus.
Vuoden 2020 aikana odotan lisäksi näkeväni entistä enemmän yhteistöitä, joissa vaikuttajia hyödynnetään monipuolisemmin eri genreistä ja urheilijat ja artistit tuodaan ammattimaisemman vaikuttajamarkkinoinnin piiriin. Alkuvuoden PING Studiossa pureudumme teemaan Kuka on vaikuttaja 2020-luvulla.
Mielenkiinnolla seuraan myös personoinnin ja tekoälyn mahdollisuuksien kehittymistä vaikuttajayhteistöiden tukena.
Samalla kun toimiala kehittyy ja inhimillinen vallankumous etenee, syntyy myös uudenlaista työtä ja organisaatioita, joissa ihminen laitetaan keskioon. Miten vaikuttajayhteistöiden monipuolistuminen ja uudelleenorganisointi vaikuttaa hinnoitteluun jää nähtäväksi?
Isossa roolissa on kuitenkin vaikuttajien vastuu omasta työstään, jaksamisestaan ja itsensä johtamisesta.
Kuljetaan kohti inhimillistä tulevaisuutta yhdessä!
-Inna-Pirjetta