Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 24.5. Katso ohjelma! →

Vinkit valmistujaisviikonlopulle – Virtuaalikeikkoja ja muita vastuullisia valintoja

Poikkeuksellisesta tilanteesta ja kokoontumisrajoituksista johtuen tänä keväänä lakkiaisia tai muitakaan juhlia ei päästä juhlimaan perinteisin menoin. Isoja yhteistilaisuuksia ei voida järjestää, ja valmistuvat saavat todistuksensa postitse. Vaikka kokoontumisrajoitukset eivät koske yksityisiä tilaisuuksia, suositus on, ettei juhlia järjestettäisi yli 10 hengelle ja kesäkuusta alkaen yli 50 hengelle.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tärkeää merkkipaalua voisi juhlistaa lainkaan. Sen sijaan juhlia voi järjestää virtuaalisesti ja lähipiirin kesken. Vaikka tänä keväänä lakin saaneiden yhteinen, fyysinen juhlatapahtuma siirtyy syksylle, osa oppilaitoksista järjestää jo nyt virallisena valmistujaispäivänä virtuaalivalmistujaisia.

Vaihtoehtoisen tavan viettää valmistujaisia ja kesän aloitusta tarjoaa myös esimerkiksi Ylen YleXPop, kaikille avoin virtuaalitapahtuma, jossa esiintyvät mm. Sanni, Olavi Uusivirta, Tuure Boelius ja Gettomasa. YleXPopissa festaritunnelmaan voi osallistua chatin kautta ja osa pääsee mukaan juhlatunnelmaan jopa videopuhelun kautta.

Lähestyvä valmistujaisviikonloppu ja juhlien järjestämiseen liittyvät rajoitukset askarruttavat monia. Somestakin tuttu lääkäri Anni Saukkola (@laakari.anni) vastasi usein kysyttyihin kysymyksiin.

Saanko kutsua lakkiaisiin ystäviä?

Lakkiaispäivänä kokoontumissuositus on vielä korkeintaan kymmenessä henkilössä, joten niissä puitteissa ystävien kutsumista ei toki ole kielletty. Tartuntaketjun pienentämiseksi on ihmiskontaktien määrä edelleen kuitenkin syytä minimoida. Kesäkuun alusta alkaen suositus nousee kymmenestä 50:een henkilöön. 

Voinko pitää juhlat ulkona?

Ulkona on tietenkin väljempää ja siinä mielessä läheisten ihmiskontaktien välttäminen voi olla helpompaa. 

Mitä juhlia järjestettäessä täytyy ottaa huomioon?

Pienissäkin juhlissa kannattaa välttää kättelyä ja halailua sekä huolehtia, että käsidesi ja käsienpesumahdollisuus ovat helposti kaikkien vieraiden saatavilla. Ruoan tarjoamista on syytä tässä tilanteessa välttää, sillä yhteistarjoilujen järjestäminen sisältää isoja riskejä eikä sitä voi toteuttaa turvallisesti.

Voinko käydä useissa juhlissa saman päivän aikana, jos paikalla on kerralla kuitenkin alle 10 vierasta?

Jos päätät lähteä onnittelukäynnille, on hyvin tärkeää rajoittaa käynti vain yksiin juhliin. Kontaktien minimoiminen ja hyvä käsihygienia ovat tärkeitä viruksen leviämisen estämisessä. Vähänkään oireisena ei ole syytä lähteä mihinkään, edes ainutkertaisiin lakkiaisjuhliin.

Voinko kutsua isovanhemmat juhliin?

Isovanhempien kutsuminen juhliin ei ole nyt suotavaa. Koronavirus aiheuttaa vanhuksille todennäköisemmin vakavan tautimuodon. Tämän vuoksi yli 70-vuotiaille on suositettu kaikkien kontaktien välttämistä. Valtioneuvosto korostaa ikäihmisten omaa harkintakykyä. Mahdollinen tapaaminen omien isovanhempien kanssa valkolakki päässä kannattaa järjestää ihan erikseen muita ihmiskontakteja välttäen, esimerkiksi parvekkeella skoolaten. 

Entäs jatkot kavereiden kanssa?

Kokoontuminen sisältää riskejä, joten toukokuun lopussa etäjuhliminen on suotavaa ja isompia kokoontumisia yleisissä paikoissa on syytä välttää. 

Miten annan lahjan turvallisesti?

Ruusu kannattaa sujauttaa suoraan maljakkoon ja lahjojen pakkauksessa noudattaa huolellista käsihygieniaa. Kannustamme ostamaan lahjoja ylioppilaille suomalaisilta yrityksiltä.

 

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: