Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 24.5. Katso ohjelma! →

Vaikuttajamarkkinoinnin trendit 2019

Vaikuttajamarkkinointi on tullut jäädäkseen. Keväällä tehdyn tutkimuksen mukaan tänä vuonna jo 80% mainostajista on kokeillut vaikuttajamarkkinointia kun viime vuonna vastaava osuus oli 72%. Kaksi kolmesta vaikuttajamarkkinointia kokeilleesta pitää sitä vähintään yhtä kustannustehokkaana tai jopa tehokkaampana kuin muuta mainontaa.

Olemme jatkuvasti kaupallisten viestien ympäröiminä, joista suurin osa hukkuu massaan. Internetin käyttö kuitenkin kasvaa ja kuluttajien huomio saadaan tuottamalla mieleenpainuvaa sisältöä. Monochrome on listannut vaikuttajamarkkinoinnin trendit vuodelle 2019.

 

Podcastit ovat vuoden 2019 kuumin vaikuttajamarkkinointikanava.

Yksi keskeisimmistä vaikuttajamarkkinoinnin trendeistä vuonna 2019 on podcastit. Kuuntelijaluvut kasvavat vauhdilla ja myös nopea kierros Suomen mediatoimistoissa paljastaa, että useat aikovat hyödyntää podcasteja markkinoinnissa ensi vuonna.

Tarinat houkuttelevat ja henkilökohtaisuus on koukuttavaa. Podcastien suosion takana on niiden kuluttamisen helppous. Kuunnellessa voi samalla tehdä muutakin, miksi juuri podcastit sopivat niin hyvin hektiseen nyky-yhteiskuntaan. Kuluttajat odottavat merkityksellistä sisältöä heitä kiinnostavista aiheista haastatteluiden tai keskusteluiden muodossa.

Sisältömarkkinoinnin välineenä podcast on ainutlaatuinen, sillä audiosisältö välittää äänen mukana tunnetta suoraan puhujalta kuulijalle. Podcast-mainonnan tehokkuus perustuukin siihen, että kuuntelukokemus on usein intiimi ja kaupalliset yhteistyöt kuullaan luotetun vaikuttajan puhumina.

 

 

 

 

 

 

 

 

Seuraajien aktivoiminen lisää sitoutumista.

Vaikuttajamarkkinointi on pitkään pitänyt sisällään informaation jakamista esim. teksti-, kuva- ja videopostauksina. Markkinointi elää ja kehittyy jatkuvasti ja yhteistyö siirtyy yhä enemmän somekanavien ulkopuolelle.

Tubemaailmassa erilaiset “Meet&Greetit” ovat olleet suosittuja jo jonkin aikaa. Esimerkiksi syksyllä 2018 tubettaja Roni Bäck yhteistyössä Kauppakeskus Itiksen kanssa kutsui seuraajansa Itikseen juhlimaan 25-vuotissyntymäpäiviään. Paikalle saapui tuhansia ihmisiä ja useimmat odottivat nimikirjoituksia tuntien ajan.

Seuraajien sisällyttäminen kampanjoihin ja interaktiivisuus on seuraava askel vaikuttajamarkkinoinnissa laajemminkin. Erityisesti Instagramissa kynnys lähestyä vaikuttajia on matala ja välitön vuorovaikutus molemmin puolin mahdollinen toiminnoilla kuten Instagram Stories, Direct Message ja Instagram Story -äänestys ja -kysy minulta toiminto.

Hyvä esimerkki vaikuttajayhteistyön astumisesta näyttöpäätteeltä sosiaalisen median ulkopuolelle on myös Valio Jäätelöfabriikin ja Monochromen yhdessä toteuttama kampanja, jossa vaikuttajat pääsivät jakamaan jäätelöä seuraajilleen heidän itse valitsemissaan lempipaikoissa Helsingissä. Valio toimitti valittuun paikkaan arkullisen uutuusjäätelöitä, joita seuraajat pääsivät hakemaan itselleen.

 

+25v. miehet kohderyhmänä.

Vaikuttajamarkkinointia suunnataan jatkossa yhä enemmän myös +25-vuotiaille miehille, kun aikaisemmin kohderyhmissä ovat korostuneet naiset ja YouTuben puolella alle 20-vuotiaat miehet. Sisällön tulee olla laadukasta, mielenkiintoista, relevanttia ja viihdyttävää. Miehiä kiinnostavia aiheita ovat mm. musiikki, komedia, urheilu, retkeily, teknologia sekä uutiset ja ajankohtaiset asiat.

Noin 25-35-vuotiaan mieskohderyhmän tavoittaa parhaiten Instagramin kautta. Tämän kohderyhmän seuraamilla vaikuttajilla korostuu osittain miesten kiinnostusten kohteet – miehet seuraavat siis esimerkiksi muusikoita, urheilijoita, luontovalokuvaajia sekä sketsejä tekeviä huumori-vaikuttajia. Esimerkiksi lumilautailija Eero Ettala tavoittaa Instagramissa yli 70 tuhatta ja somepersoona Seksikäs-Suklaa yli 1O tuhatta yli 25-vuotiasta miestä.

GlobalWebIndexin toteuttaman tutkimuksen mukaan miehet samaistuvat vaikuttajiin naisia herkemmin. Miehet etsivät naisia todennäköisemmin käyttäjäkokemuksia netistä ja samaistuvat vaikuttajiin perinteistä markkinointia paremmin. Miehille suunnatussa vaikuttajamarkkinoinnissa korostuu ehkäpä vielä naiskohderyhmääkin enemmän aitous. Kiiltokuvamaisuus tai korulauseet eivät pure – sen sijaan rento ja usein huumorilla höystetty sisältö iskee. Tämä vaatii markkinoijilta tietynlaista rohkeutta luottaa vaikuttajien kykyyn tuottaa yleisöänsä puhuttelevaa sisältöä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaikuttajayhteistyöllä kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin.

Vaikuttajamarkkinoinnissa piilee valtavasti potentiaalia yhteiskunnallisten asioiden viestimiskanavaksi ja uskommekin, että eri organisaatiot tulevat hyödyntämään tätä reittiä tulevaisuudessa yhä enemmän. Myös yhä useampi vaikuttaja tiedostaa vaikutuksensa seuraajiin yhteiskunnallisesta perspektiivistä ja haluaa olla omalta osaltaan mukana paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Erityisesti nuoret luottavat vaikuttajiin paitsi arjen valinnoissa myös esimerkiksi ilmastonmuutokseen, opiskeluun ja ammatinvalintaan sekä vaaleihin liittyvissä kysymyksissä.

Suomen Mielenterveysseura järjesti syyskuussa 2018 #Mitäkuuluu -kampanjan, jonka teemana oli aito välittäminen, arvostavat kohtaamiset ja puheeksi ottaminen. Kampanja saikin valtavasti näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa kun useat vaikuttajat lähtivät jakamaan tärkeää sanomaa omissa somekanavissaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erityisesti kun halutaan viestiä nuorille yhteiskunnallisista aiheista, toimii vaikuttajamarkkinointi varsin hyvin. Viesti menee tutun ja ihaillun vaikuttajan kautta perille paljon tehokkaammin, kun esim. vanhempien, opettajien tai muiden “tanttojen” suusta. Monochrome toteutti syksyllä 2018 Liikenneturvan kanssa kampanjan, jossa erityisesti nuorta kohderyhmää kannustettiin käyttämään pyöräilykypärää.

 

 

 

 

 

 

Kampanja saavutti huikean sitoutumisasteen ja sai aikaan paljon hyvää keskustelua kypärän käytöstä vaikuttajien Instagram-feedeissä ja muissa sosiaalisen median kanavissa. Erityisesti räväköiden vaikuttajien osallistumista kampanjaan kiiteltiin.

 

 

 

 

 

 

Lisäksi tulevaisuudessa vaikuttajayhteistöissä korostuu yhä enemmän kohdeyritysten yhteiskunnalliset arvot. Yrityksillä, joiden toimintatavoissa on parantamisen varaa tuleekin olemaan entistä vaikeampaa saada merkittäviä vaikuttajia mukaan yhteistyöhön. Toisaalta taas vaikuttajat lähtevät mielellään yhteistyöhön kestävien yritysten ja teemojen kanssa.

Konseptien merkitys korostuu.

Vaikuttajayhteistöissä korostuu vuonna 2019 yhä enemmän uudet idearikkaat ja luovat konseptit. Yhteistyöt vaativat yhä enemmän tietynlaista elämyksellisyyttä, yllätyksellisyyttä ja “wow-efektiä” erottuakseen massasta.

Tubettaja Papananaama totesi lokakuun PING Studiossa osuvasti, että hän ei lähtökohtaisesti olisi kiinnostunut tekemään yhteistyötä esim. autokorjaamon kanssa. Kuitenkin jos yhteistyöhön rakennettaisiin hyvä konsepti, esim. jokin hauska haaste, olisi hän mieluusti mukana!

Tämä vaatii markkinoinnin tekijöiltä yhä enemmän kyvykkyyksiä uusien kampanjakonseptien keksimiseen ja soveltamiseen. Myös vaikuttajien rooli yhteistöiden ideoinnissa korostuu – esimerkiksi mitä elämyksellistä vaikuttaja on aina halunnut toteuttaa, mihin yhteistyön voisi luontevasti liittää?

Eräänlaisena yhteenvetona voisi todeta, että vaikuttajaperspektiivistä tulevaisuus tulee myös tietyllä tapaa vaatimaan vaikuttajilta enemmän – kuten uusien kanavien omaksumista, kantaa ottamista, vastuuntuntoa sekä kasvavissa määrin kykyä sitouttaa ja saada seuraajia innostumaan myös somen ulkopuolella. Lisäksi ennustamme, että vaikuttajat jotka tämän lisäksi pystyvät myös tuottamaan “wow-efektejä” seuraajille ja yhteistyökumppaneille tulevat olemaan vuoden 2019 halutuimpia yhteistyövaikuttajia.

 

Kirjoittajat: Emma Naumanen & Nita Laurila, Monochrome

 

 

 

 

 

 

 

 

Emma on vaikuttajamarkkinointitoimisto Monochromen toinen perustaja ja toimitusjohtaja.

Monochrome on vuonna 2016 perustettu vaikuttajamarkkinointiin erikoistunut toimisto, joka tarjoaa vaikuttajamarkkinoinnin kokonaisvaltaisia ratkaisuja podcast-, Instagram-, Youtube- ja blogi-sisällöissä. Monochromen verkostoon kuuluu satoja suomalaisia sosiaalisen median vaikuttajia, kuten näyttelijöitä, urheilijoita, musiikkiartisteja ja bloggaajia.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: