Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 23.5. Katso ohjelma! →

Timanttinen sisältö tarvitsee teräksistä tekniikkaa

04.05.2017

Kaikki verkkosisällöt rakennetaan tekniselle alustalle. Oikean alustan valinta ja sen säännöllisestä ylläpidosta huolehtiminen antavat lähtökohdat kaikelle verkossa vaikuttamiselle, erityisesti bloggaamiselle. Ilman toimivaa teknologiaa et saa sisältöäsi, vaikka se olisi kuinka timanttista, esille toivotulla tavalla.

WordPress blogialustana

Ilmaisten blogialustojen suurin ongelma ei ole se, että ne ovat huonosti muokattavissa mihinkään persoonallisiin tarpeisiin vaan se, että niiden käyttöehtojen mukaan et omista omaa sisältöäsi. Yleisimmilläkin blogialustoilla on oikeus lakkauttaa toimintansa milloin tahansa, eivätkä ne ole vastuussa järjestelmänsä ongelmista käyttäjille; jos alustasi hukkaa kaikki kuvasi tai tekstisi, niin hukassa ovat ja pysyvät.

Ihan erityisesti jos bloggaat työksesi tai tienaat blogillasi edes taskurahoja, tarvitset alustan, joka sallii kaupallisuuden. Tarkista siis alustasi käyttöehdoista, saatko sen puitteissa kaupallistaa blogiasi. Kaupallistamiseksi lasketaan mm. yhteistyöpostaukset, display-mainonta sekä affiliate-linkit. Kaikissa alustoissa nämä eivät ole sallittuja.

Varmista siis, että sinulla on käytössäsi alusta, jonka päällä asuva blogisi on oikeasti sinun, ja joka ei estä sinua tekemästä blogillasi mitä haluat.

WordPress on maailman yleisin julkaisujärjestelmä ja joustava valinta myös bloggaajan alustaksi. WordPress on ladattava ohjelmisto, jota varten tarvitaan palvelintila (hosting) ja sen ylläpito.

Valitse luotettava hosting-palvelu

Siinä missä esimerkiksi Bloggeriin voit aloittaa blogin vain kirjautumalla palvelun käyttäjäksi, WordPress.org-blogia varten tarvitset palvelimen, jossa blogisi asuu.

Palvelimen valinnan kolme tärkeintä tekijää ovat:

  • palveluntarjoajan luotettavuus

  • juuri sinun tarpeisiisi mitoitettu tila palvelimella, jotta blogisi ei kyykkää suurissakaan ruuhkissa

  • asiakaspalvelu, joka on oikeasti valmis auttamaan sinua ongelmatilanteissa

Minun valintani on Seravon WP-Palvelu.fi, jonka kanssa minulla ei ole ollut koskaan ainuttakaan ongelmaa, minun ei tarvitse jännittää tietoturvauhkia ja joka ikiseen kysymykseeni on aina vastattu varsin ripeästi.

WP-palvelussa sinun ei tarvitse itse ladata ohjelmistoja tai asennella tietokoneellesi mitään, vaan saat valmiiksi asennetun WordPress-sivuston heti käyttöösi. Palvelinten lisäksi myös asiakaspalvelu on suunniteltu WP-asiakkaille: ei olekaan sellaista WordPressiin liittyvää asiaa, jota WP-palvelussa ei tiedettäisi.

Päivitykset, varmuuskopiot, tietoturva, hakukonenäkyvyys…

WP-palveluun sisältyvä ylläoito tarkoittaa, että sinun ei bloggaajana itse tarvitse huolehtia päivityksistä, varmuuskopioista, tietoturvasta eikä hakukonenäkyvyyttä varten tarvittavasta teknologiasta blogin taustalla tai oman sivustosi luotettavuudesta eri selaimilla.

WP-palvelu päivittää puolestasi WordPressin aina sen uusimpaan versioon. Suuri osa tietoturvaongelmista johtuu siitä, että kalusto ei ole ajan tasalla. Siispä on erittäin tärkeää, että asiamukaisista päivityksistä huolehditaan ajallaan.

Päivittämätön alusta on altis hyökkäyksille ja jos joudut jonkun surkean hakkerin kaappaamaksi, voi sivuston saaminen omaan haltuusi omin voimin olla kohtuuttoman hankalaa, jopa mahdotonta. Olen kuullut useammankin tarinan kaapatuista sivustoista, joiden siivoaminen on maksanut sievoisen summan rahaa.

Mikään ei edistä hyviä yöunia niin kuin tieto siitä, että moiset uhat on lähtökohtaisesti minimoitu. Hyviä yöunia syventävät varmuuskopiot, jotka WP-palvelu ottaa puolestasi kerran vuorokaudessa.

HTTPS-varmenne turvaa blogisi lukijat

HTTPS-suojaus tarkoittaa, että verkkosivujen tiedot eivät liiku salaamattomina. Jos kommenttiboksisi kysyy lukijan tietoja eikä HTTPS-suojausta ole, ovat tiedot vaarassa päätyä vääriin käsiin.

HTTPS-suojauksen puuttuminen voi vaikuttaa myös epäsuorasti kävijämääriin: nykypäivänä suurin osa selaimista varoittaa nettiselaajaa suojaamattomista sivustoista. Jos blogisi ei ole HTTPS-varmennettu, niin selaimet varoittavat käyttäjiään, että blogisi lueskelu on turvallisuusuhka, eikä selailua pitäisi jatkaa. Useilla alustoilla joudut joko tonkimaan asetuksista sopivaa rastia ruutuun tai sitten varmenne ei ole edes mahdollinen.

Minulle on tärkeää, että voin keskittyä blogeissani itse asiaan eli sisältöön, tuntematta jatkuvaa huolta asioista, joista en välttämättä itse niin kovin ymmärrä. Enkä välitäkään ymmärtää, osaamiseni on muualla ja hyvä niin. WP-palvelussa HTTPS-varmenne sisältyy kaikkien palvelupakettien hintaan, eli et joudu edes maksamaan siitä mitään ylimääräistä.

Sivuston nopeus on tärkeää sekä kävijöille että Googlelle

Nopeus luo luottoa niin lukijaan kuin hakukoneeseen. Mitä nopeammin blogisi ja sen kuvat latautuvat, sen iloisempi on sekä lukija että Google.

Tavallista kävijää alkaa nopeasti ärsyttää, jos nettisivun sisällön latautuminen kestää yli kolme sekuntia. Hakukoneet tietävät tämän myös. Jos sivustosi ei lataudu sutjakkaasti, kärsii sijoittumisesi hakutuloksissa.

Hakukoneet arvottavat sivustojen hyödyllisyyttä, jota ne mittaavat mm. sisällön pituudella ja rakenteella, sivustolla vietetyllä ajalla ja sivuston latausajalla. Jos blogi jumittaa heti alkusekunneilla, kokee hakukone, että joku toinen sivusto saattaisi hyödyttää hakijaa enemmän. WP-palvelu.fissä palvelimet on optimoitu juuri WordPress-sivustoja varten, joten sivustot toimivat niin nopeasti kuin on teknisesti mahdollista. Myös HTTPS-varmenne nopeuttaa sivuja.

Skaalautuva palvelintila kestää kävijäpiikit ja suuren suosion

Nostiko kaupallinen yhteistyö blogisi luetuimpien joukkoon tai lähtikö postauksesi viraaliksi?

Monen hosting-tarjoajan palvelimet pistävät sivuston nurin, jos kävijämäärä on yhtäkkiä liian korkea. WP-palvelu kestää kävijäpiikit ja sivusto toimii yhtä nopeasti kaikille myös yleisöryntäyksen aikana.

Olen kuullut ihan liian monta tarinaa, joissa blogi on kaatunut suuren kävijämäärän seurauksena (tietenkin virka-ajan ulkopuolella) ja blogin uudelleen avaaminen on kestänyt päiviä ja maksanut paljon rahaa.

Kaatumisten syy on siinä, että on valittu tarpeisiin liian pieni palvelukokonaisuus ja kun luvattu kuukausittainen tila / kävijämäärä tulee täyteen, se ei siitä juuri muuksi muutu.

Tilanne ratkeaa ostamalla lisää tilaa ja odottamalla, että palvelin-host saa tilan bloggaajan käyttöön ja sivuston taas auki. WP-palvelussa ei ikinä käy näin.

WP-palvelun palvelupaketit on hinnoiteltu ja selostettu niin selkeästi, että kenellekään ei jää epäselväksi minkä kokoinen paketti on heti kättelyssä tarpeen ostaa. Tietämättä yhtään paljon tarvitset tilaa blogillesi mega- tai gigatavuissa, pystyt tekemään päätöksen lukijamääriesi perusteella, sillä hinnoittelun pääkriteerinä on päivittäiset kävijämäärät.

Jos käy niin onnellisesti, että jostain postauksestasi tulee supersuosittu ja kävijöitä tulvii ovista ja ikkunoista, voit WP-palvelun hellässä huomassa luottaa siihen, että blogisi pysyy pystyssä ja latautuu kaikille käyttäjille yhtä nopeasti.

Sinun ei myöskään tarvitse pelätä, että perässä seuraa suuri lasku, sillä päivittäinen kävijämäärä on keskiarvo ja jos kävijät jäävät yksittäiseksi piikiksi, niin palvelupakettisi pysyy samana. Jos kävijämäärä nousee pysyvästi, niin sehän on vain positiivinen ongelma jos joudut maksamaan hieman lisää.

Ja muista, että hinta on kokonaisuus, johon kuuluu se, että blogisi ei kaatuile ja jumita, sen tietoturva, päivitykset ja varmuuskopiot ovat aina ajan tasalla ja asiakaspalvelupuhelimeen tai sähköpostiin vastataan aina, eikä vastaus kysymyksiin ole koskaan, että sua ei nyt voida auttaa.

Tätä kaikkea et femmalla kuussa mistään saa. Blogin hostingin ja ylläpidon hintaa kannattaakin verrata kuukausittaiseen puhelinlaskuun. Maksamalla enemmän saat myös enemmän.

Asiakaspalvelu auttaa aina

En muista, että minulla olisi vielä kertaakaan ollut ongelmaa blogieni toimivuuden kanssa, mutta useamman kerran en ole yksinkertaisesti osannut jotain asiaa ja olen joutunut esittämään liudan tyhmiä kysymyksiä. Jokaiseen kysymykseen on aina vastattu asiantuntevasti ja ystävällisesti ja niin kauan ja eri sanakääntein, että on mennyt jakeluun. Ongelmiini on etsitty vastauksia ja tarjottu erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja

Kerrataan, luotettava hosting- ja ylläpitopalvelu hoitaa puolestasi:

  • päivitykset

  • varmuuskopiot

  • vakaan ja nopeasti latautuvan sivuston, joka kestää kävijäpiikit

  • turvallisen kodin blogillesi

  • nopean ja ammattitaitoisen asiakaspalvelun

 

 

Veera Rusanen

 

Seravon WP-palvelu on PING Helsingin virallinen yhteistyökumppani ja Suomen suurimman vaikuttajamarkkinoinnin yhteisön verkkosivujen ylpeä ylläpitäjä.

Lue lisää WP-palvelusta: https://wp-palvelu.fi
Katso myös WordPress-vinkit bloggaajille: https://wp-palvelu.fi/blogi/wordpress-vinkit-bloggaajalle/

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: