Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 23.5. Katso ohjelma! →

Somevaikuttaja: näin hyödynnät tekoälyä työssäsi 

Tekoäly on tällä hetkellä kaikkien huulilla. Kuinka tekoäly taipuu vaikuttajan työn tueksi? Tässä artikkelissa jaamme 8 konkreettista vinkkiä tekoälyn hyödyntämiseen. 

Vaikuttajan työ on usein yksinäistä ja vailla aktiivista sparrikumppania. Tekoäly mullistaa vaikuttajan työarjen ja tuo siihen teknologiapohjaisen assarin. 

Mikä ihmeen tekoäly?

Luova tekoäly eli generatiivinen tekoäly on kokoelma tekoälyteknologioita, joilla on kyvykkyys oppia ja luoda luoda uutta sisältöä, kuten tekstiä, kuvia tai musiikkia. 

Tekoälysovelluksista on olemassa lukuisia, mutta Chat GPT:n ilmaisversio(kin) on oiva tuki. Se toimii parhaimmillaan henkilökohtaisena assistenttinasi ja sparrikumppanina. Nimensä mukaisesti Chat GPT on chat. Eli sen kanssa keskustellaan. 

Chat GPT:n lisäksi tunnettuja tekoälysovelluksia ovat Google Bard ja Bingin chat. Lisäksi on olemassa tekoälypohjaisia kuva- ja videosovelluksia, kuten Midjourney. 

Käskytä tekoälyä riittävän tarkasti

Keskustelun aloituksia kutsutaan käskytyksiksi eli prompteiksi. Niiden avulla tekoäly pääsee kiinni haasteestasi. Voit jatkaa keskustelua niin pitkään, kunnes olet saanut tyydyttävän vastauksen.

Muista antaa tekoälylle riittävästi tietoa, jotta se osaa auttaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla:

  • Pilko tehtävä osiin, jotta saat mahdollisimman tarkat vastaukset.
  • Anna tekoälylle selkeä rooli ja konteksti, jonka sisällä haluat sen toimivan. Esimerkiksi: “Be a social media influencer in Finland. Your niche is in sports: especially yoga and pilates. You value organic food and healthy natural life. Please list ideas for inspiring Instagram Reels-videos.” 
  • Kerro tekoälylle myös, millaisesta sisältötyypistä on kyse: pyydä ideat suoraan haluamassasi muodossa, esimerkiksi listana, taulukkona, somepostauksena jne.

Näin hyödynnät tekoälyä somevaikuttajan työssä 

Tekoäly toimii parhaiten englanniksi, mutta osaa tuottaa sisältöä myös suomeksi. Tekoälylle annettava käsky voi sisältää esim. ohjeita, kysymyksiä, erilaista dataa, kuten tiedostoja ja linkkejä (tiedostojen lataaminen vaatii maksullisen versio). 

Ohessa kahdeksan vinkkiä tekoälyn hyödyntämiseen somevaikuttajan työssä. 

1. Sparrikumppani luovaan ideointiin 

Pyydä tekoälyltä ideoita somesisältöisi. Voit kysyä suoraan valmiita ideoita tai syöttää tekoälylle alustavia ideoitasi ja pyytää sitä täydentämään tai muokkaamaan niitä. Voit pyytää tekoälyä teemoittamaan sisältöjäsi tai laatimaan sinulle kokonaisia sisältösarjoja näkökulmineen. 

2. Assari somesisällöntuotantoon

Tekoäly on loistava sisällöntuotannon tuki. Se voi auttaa sinua somepostausten tekstien kirjoittamisessa tai vaikka blogipostausten otsikoinnissa. Voit pyytää sitä myös täydentämään ja jatkamaan postaustekstien aihiot valmiiksi postauksiksi. Lisäksi tekoäly voi tuottaa työsi tueksi esimerkiksi tutkimustietoa tai muuta lisätietoa.

Tekoäly on myös hyvä hakukoneoptimoidun sisällöntuottaja. – Sen avulla voit tehdä SEO-optimoituja postauksia ja nettisivujen tekstejä.

Tekoäly taitaa myös erilaiset tyylit ja voit antaa sille ohjeistuksen myös kirjoitustyylistä: voit antaa sille omia postauksiasi tyyliesimerkkeiksi. 

3. Planneri sisältökalenterin laatimiseen

Teetkö somesisällöntuotantoa ilman suunnitelmaa ja aikataulutusta? Anna tekoälyn auttaa. Voit antaa tekoälylle listan sisältöteemoistasi/-sarjoistasi ja -muodoistasi sekä aikarajan (esim. 6 kk eteenpäin). Pyydä tekoälyä tuottamaan sinulle taulukkomuotoon julkaisusuunnitelma. Jollet ole tyytyväinen siihen, anna tarkemmat ohjeistukset ja pyydä uusi versio.

4. Myynnin tuki
Chat GPT auttaa mielellään sinua myös myynnissäsi. Voit pyytää sitä listaamaan sinulle ehdotuksia potentiaalisista yhteistyökumppaneista ja kampanjaideoista antamillasi reunaehdoilla. Jos koet myyntiviestien kirjoittamisen haastavaksi, voit pyytää tekoälyä olemaan avuksi siinäkin.

5. Isojen sisältökokonaisuuksien seuloja ja uusien kulmien löytäjä

Kirjoitatko blogia? Syötä blogipostauksia tekoälyn pureskeltaviksi ja pyydä sitä muokkaamaan yksittäiset blogipostaukset liudaksi somepostausideoista. 

6. Käännösten tekijä – kansainvälistymisen tuki

Teekö somea useammalla kielellä? Chat GPT on taitava ja ennenkaikkea nopea kääntäjä. Chat GPT:n lisäksi tarjolla on muitakin tekoälypohjaisia käännöstyökaluja, kuten DeePl.  

7. Faktojen tarkistaja ja puuttuvien näkökulmien bongaaja
Voit pyytää tekoälyä tarkistamaan, ettet ole epähuomiossa unohtanut sisältökokonaisuudestasi jotain olennaista kulmaa tai tuonut esiin virheellistä tietoa. Muista kuitenkin aina oma terve kriittisyytesi! Tekoäly ei itsekään ole aukoton ja voi toisinaan tuottaa täysin järkevältä kuulostavaa sisältöä vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa. 

8. Kehity sisällöntuottajana
Voit hyödyntää tekoälyä myös hyödyntämällä sen kapasiteettia trendianalyysien tekemiseen tai omien postaustesi kehittämiseen sitouttavampaan tai paremmin tavoittavaan suuntaan. 

Muista terve kriittisyys ja toimi laaduntarkkailijana!

Tekoäly ei ole aukoton ja erityisesti Chat GPT:n käytössä on huomioitava, että sen pääasiallinen datan kerääminen on päättynty vuoteen 2021, jonka jälkeen se kehittyy käyttäjiensä datan pohjalta. Google Bard ja Bingin Chat yhdistävät dataansa myös netistä löytyvää ajantasaista tietoa.

Tekoäly voi myös tuottaa välillä täysin virheellistä tietoa. Muista siis varmistaa aina tiedon todenperäisyys!

Älä myöskään koskaan syötä tekoälylle liian sensitiivisiä tietoja itsestäsi. Ainakin teoriassa tiedot voivat ainakin teoriassa päätyä muiden käsiin.

Sanna Suonpää

Sanna Suonpää toimii PING Helsingin sisältö- ja markkinointijohtajana, Senior strategina sekä valmentajana.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: