Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 24.5. Katso ohjelma! →

PING Helsinki voi muuttaa harrastuksen uraksi

Oletko jo ostanut lippusi PING Helsinki Business Festivaliin? Suosittelen sitä jokaiselle sisältö- ja vaikuttajamarkkinoinnista tosissaan kiinnostuneelle. Samaan aikaan Helsingissä tapahtuu myös FOOM – Future of Online Media-tapahtuma suunnattuna etenkin tubettajille ja videoiden parissa työskenteleville ammattilaisille.

Muistatko itse mitä teit teininä, entä opiskeluaikoina?

Minä sain ensimmäisen kesätyöpaikan, samasta paikasta jossa isä työskenteli. Tein töitä elektroniikkatehtaalla tehden helppoja juttuja, joita nyt uskalsi nuorelle antaa. Kun kiireisellä tehtaalla helpot hommat loppuivat kesken, ja minut passitettiin ruokalaan lukemaan lehtiä. Kauhukseni ajattelin että työntekijät katsovat että siellä se johtoryhmän Pekan tyttö vaan istuu ja lukee lehtiä, joten marssin toisen osaston työnjohtajan puheille, esittelin itseni ja kysyin löytyisikö töitä.

Kesän loppuun mennessä olin saanut maineen ahkerana työntekijänä jokaisella osastolla, ”ylennyksen” ja olin ainoana peruskoululaisena toimiston puolella jakamassa postia ja ottamassa kopioita. Ensimmäisen kesätyön kokemus, ja isän silloin opettamat bisnesopit yhä ohjaavat toimintaani vuosien jälkeen – ja ohjasivat minut myös opiskelemaan tuotantotaloutta.

Tehtäväsi on sytyttää liekki

Oli se sitten palo yrittäjyyteen, menestykseen tai innovaatioon, intohimo usein syttyy jo nuorena. Aviomieheni Matt on ammatiltaan helikopteritestilentäjä. Hiljattain hän kirjoitti jutun Skimbaco Lifestyle -lehteemme, ja kertoi miten unelma ryhtyä lentäjäksi syntyi jo pienenä poikana kun hänen vanhempansa veivät hänet ilmavoimien lentonäytökseen.

Uskon syvästi että meidän tehtävämme vanhempina ja mentoreina on auttaa sytyttämään se sama liekki, joka luo meitä nuoremmille elämänpituisen palon omaan uraan. Kun osaamme sytyttää tämän palon, meidän ei tarvitse käydä keskusteluita miksi koulussa kannattaa lukea läksyt tai mitä kannattaa hakea jatko-opiskelemaan – ne hoituvat automaattisesti.

Ja kun puhun urasta – en niinkään puhu töistä, josta saa leivän. Vaan puhun urasta, jossa tekee työtä, josta nauttii niin paljon, että haluaisi sitä tehdä joka päivä, vaikkei siitä aina saisi palkkaakaan.

Se on se palo, joka meidän pitäisi saada syttymään. (Vaikeampaa ehkä, jos se on sinulla jäänyt syttymättä.)

Harrastuksesta työksi / Kristian Presnal

Vanha malli ei aina toimi, joten meidän on opittava sopeutumaan

”Isältä pojalle”-tiedonperimällä on iso merkitys, ja voimme opettaa jälkipolvelle kaiken mitä tiedämme. Isäni on minulle se aluperäinen H2H-markkinoija, jonka opit kahdenkymmenen vuoden takaa, kuten ”yritykset eivät tee kauppaa yritysten kanssa, vaan jokaisessa yrityksessä on aina ihminen joka tekee bisnestä toisessa yrityksessä olevan ihmisen kanssa” ovat yhä tänä päivänä relevantteja, ja itseasiassa digitaalisen vallankumouksen ja sosiaalisen median takia kenties jopa merkittävämpiä suuremassa skaalassa. Mutta menestyäksemme, meidän on pysyttävä ajassa mukana, ja mielellään sen edellä.

Itse alan sen tajuamaan digitaalisen markkinoinnin alalla, että opin lasteni käyttäytymisestä nyt yhtä paljon kuin aikoinani isältäni. Osaan paremmin nähdä tulevaisuuden kuluttajan tarpeet, kun peilaan niitä omiin lapsiini. Ymmärrän että eri asiat ajavat heidän ostopäätöksiään, kulutustapojaan ja mieltymyksiään kuin omiani saman ikäisinä, tai nyt. Niin ja omia töitäni on huomattavasti helpottanut se, että tyttäremme on vastuussa kaikesta video-tuotannosta brändillemme, koska häneltä löytyy jo nyt enemmän ammattitaitoa.

Samalla tavalla kuin isäni jakoi työn ilon kanssani ja sai minut innostumaan, minä jaan innostukseni omien lasteni kanssa. Samalla saan heiltä kaikupohjaa omille ideoilleni. Tänä vuonna tuon myös kaksi perheen nuorempaa yrittäjää PINGiin ja heidän tehtävänään on raportoida minulle, mitä he saavat siitä irti. Perheeni tuntien uskon saavani paljon ajateltavaa myös niistä ajatuksista joita heille syntyy tapahtumasta.

Harrastuksesta uraksi

Ymmärrän harrastusten tärkeyden, iästä riippumatta. Kenties teidän perheessä ei tulisi mieleenkään, että nuorten harrastukset voivat luoda pohjaa tulevaisuuden uralle, vaan niiden tarkoitus on juuri päinvastainen – olla vastakohtana työlle. Ymmärrän senkin. Ja kuka tietää, ehkä meidänkin nuorten harrastukset tulevat vain pysymään niinä, harrastuksina, mutta ainakin olemme yrittäneet auttaa innostuksen kipinän syttymistä roihuavaksi tuleksi.

Meidän perheessä lasten harrastuksiin on aina panostettu paljon. Nuoret eivät harrastaneet nuorempinakaan joukkourheilua tai partiota (vaikkakin hyviä hyviä harrastuksia molemmat), vaan jokaisella on omat kiinnostuksen aiheet, joista he haaveilevat tulevaisuuden uraa. Nyt näistä on muotoutumassa tulevaisuuden uria.

  • Vanhinta tytärtämme kiinnosta elokuvantuottaminen. Kiinnostus lähti oman YouTube-kanavan perustamisesta. Viime vuonna hän osallistui ensimmäiseen Film Festivaaliinsa tekemällä lyhytelokuvan. Hän myös parhaillaan toimittaa koulunsa uutisvideolähetystä, ja kuvaa ensimmäistä kokopitkää dokumenttiaan.
  • Keskimmäinen tyttäremme on kuvataiteilija, joka piirtää vähintään viisi tuntia päivässä. Kun asuimme New Yorkissa, hänellä oli ensimmäinen oma nettikauppa, ja hän myi t-paitoja joissa oli hänen piirtämiä painatuksia. Hän myös tavoittaa yli 400,000 teiniä netissä.
  • Poikamme on kiinnostunut lentokoneista ja valokuvaamisesta, ja yhdistää lentämisen ja valokuvaamisen tällä hetkellä olemalla kuvauskopterilentäjä ja -valokuvaaja.

Joko uskot, että sinunkin kannattaa tukea lapsia tai opiskelijoita ja sponssata heidätkin tapahtumaan?

 

 

Katja Presnal

 

PING Helsinki Business Festivalin liput myynnissä enää tämän viikon. Lunasta omasi heti täältä!

Kuvat: Kristian Presnal

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: