Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 23.5. Katso ohjelma! →

Monoa marrasmasennukselle

Vuoden pimein aika on käsillä – ja se kyllä näkyy ja tuntuu. Energiat ovat vähissä, kaikki tuntuu tahmealta ja sängystä pirteänä nousemisen sijaan tekisi mieli jäädä peiton alle odottamaan huhtikuun auringon ensimmäisiä säteitä. Marrasmasennus ei kuitenkaan ole välttämättömyys vaan loppusyksyyn voi suhtautua myös positiivisesti – ainakin jos tietää oikeat keinot. PING Helsingin inspiroiva Inna-Pirjetta Lahti esittelee kymmenen tehovinkkiä harmauden taltuttamiseksi.

1. Harrasta liikuntaa

Pidän edelleen kiinni aamulenkeistä ja -joogastani. Kirkasvalolamppu toimii hyvin joogaharjoituksen apuna herättelemään kehon ja mielen päivään. Aion myös pulahtaa mereen uimaan niin kauan kuin keli sen sallii, pakkasten tultua yksi aamu viikossa Allas Sea Poolilla saa ajaa aamu-uinnin asian.

2. Pakota itsesi pihalle

Kävele pari ylimääräistä bussipysäkkiä, vie roskat, piipahda naapurissa. Pimeyden laskeuduttua on iltaisin niin helppoa käpertyä sohvan nurkkaan, että mikä tahansa tekosyy kannattaa keksiä saadakseen itsensä edes hetkeksi ulos hapekkaaseen ilmaan. Pieni happihyppely tekee nimittäin ihmeitä. Omalla kohdallani jatkan pyöräilyä läpi talven, joka mahdollistaa happitankkauksen vähintään aamulla ja illalla, usein myös palaverista toiseen siirtyessä.

 

3. Salli herkuttelu

Normaalisti palaveripullat jää koskematta ja jälkkärit tilaamatta. Marraskuussa annan itselleni kuitenkin luvan herkutteluun silloin kun tekee mieli. PING Helsingin työtila sijaitsee aivan Sofia Future Farmin läheisyydessä, ja siellä pääsee päivittäin herkuttelemaan kaupungin parhaalla lounaalla.

4. Vietä #winemberiä hyvällä omalla tunnolla

Lomakausien ulkopuolella olen vaihtelevalla menestyksellä yrittänyt noudattaa sitä periaatetta, että arkisin ei juoda viiniä. Nyt marraskuussa palasin kuitenkin muistoissani Pariisissa viettämäämme vuoteen ennen lasten syntymää. Asuimme pienessä vinolattiaisessa asunnossa Ile Sain Louis’n saarella aivan kapungin ytimessä. Työpäivät olivat pitkiä ja talvikuukaudet Pariisissakin yllättävän pimeitä. Kotiin saapuessamme teimme hyvää ruokaa ja kotikatumme viinikauppiaalta haettu hyvä punaviini maistui lähes joka ilta. Yksi lasillinen on juuri sopivasti. Marraskuussa hyvä viini sopii myös lounaan kyytipojaksi.

5. Sytytä kynttilä ja nauti elävän tulen tunnelmasta

Sytytän kynttilöitä ulos ja sisään joka ilta kotiin tullessani. Mökillä piha täyttyy kynttilälyhdyistä, jotka ihanasti luovat tunnelmaa myös aamuhämärissä. Myös takkatuli lämmittää marraskuussa. Elävän liekin ja tulen tuijottelu vie helposti meditatiiviseen tilaan.

6. Älä säästele kausivalokoristeluissa

Olen jo kauan sitten päättänyt, että jouluvalot voi hyvin ripustaa marraskuussa paikoilleen, silloin niitä kutsutaan kausivaloiksi. Vain joulutähdet jätän adventin aikaan. Muuten lisäilen valoja joka viikko niin ulos kuin sisälle. Periaate on: ”liikaa valoa ei voi olla”.  Myös kirkasvalolamppu on käytössä joka aamu.

7. Pussaa ja paneskele

Läheisyys tuo lämpöä ja hyviä endorfiineja. Halaa kaikkein lähimmäisiä, pidä lapsia sylissä, ota aikaa puolisosi kanssa ja päätä nauttia marraskuusta myös suomalla itsellesi ja läheisillesi hellyyttä ja seksiä.Enemmän rakkautta – Vähemmän masennusta!

8. Nuku enemmän

Monilla meistä unentarve selkeästi lisääntyy pimeyden myötä. Yksinkertainen neuvo on se, että nukkuu enemmän. Päätä jo lapsia nukkumaan laittaessasi, että menet itsekin ajoissa nukkumaan. Sen sijaan, että kasaat pitkän listan lasten nukahtamisen jälkeen tehtävistä hommista, niin pesetkin hampaat ja laitat itsellesikin pyjaman päälle. Viikonloppuna ota rohkeasti päivätorkut tai palaa sänkyyn aamiaisen jälkeen.

9. Järjestä itsellesi joka viikoksi jotain odotettavaa

On ihanaa, kun joka viikko on jotain kivaa odotettavaa. Pieniä juttuja kuten rajoitusten sallimia illanistujaisia, ystävien kutsumista viikonloppubrunssille tai afterworkeja, joiden aikana marraskuun pimeys ja harmaus unohtuvat. Marraskuussa on hyvä aika tavata kummilapsia ja kavereita, muistella menneitä reissuja ja suunnitella vaikka ensi vuoden kesää. Paljon kivaa odotettavaa, jota puuhaillessa pimeys unohtuu ja ajatuksen pyörivät kaikenlaisen järjestelyn ympärillä.

10. Tee värivallankumous

Pukeutuminen on osa kaamosta. Katsopa ympärillesi, ihmiset unohtavat värit ja ainakin joka toisella vastaantulijalla on päällä mustaa. Tee vallankumous ja vedä päällesi keltainen swetari (omassani lukee: Anything can happen with inspiration), laita päällesi kukkamekko villapaidan ja legginsien kaveriksi, pukeudu punaisiin farkkuihin tai yllätä uudella huulipunasävyllä.

Kuvat: Sami Takarautio ja Netta Tanhola

Inna-Pirjetta Lahti

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: