IMPACT Helsinki – Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma Katso tallenne! →

8 askelta laadukkaampiin sisältöihin

27.02.2017

Menestyvän blogin rakennuspalikat ja työkalut ovat jokaisen ulottuvilla. Riittää, että panostat laatuun ja keskityt koukuttavaan sisältöön. Norjalainen ammattilaisbloggaaja, somekonsultti ja NordicTB-kollektiivin perustaja Janicke Hansen esitteli tammikuisessa Nordic Bloggers Experience -workshopissa kahdeksan keinoa laadukkaampaan sisällöntuotantoon. PING Helsinki Ambassador Pia Alapeteri kokosi Hansenin opeista sisällöntuottajan huoneentaulun.

1. Have a point or a purpose – mitä haluat sanoa?

On ihan okei kirjoittaa blogia huvikseen, sen suuremmin ajattelematta ja tajunnanvirrassa ajelehtien. Jos kuitenkin tavoittelet suurempaa lukijakuntaa, tähtäät korkeammalle tai suunnittelet tienaavasi blogillasi euron tai pari, varo tarttumasta lillukanvarsiin ja mene asiaan. Mieti, miksi kirjoitat, mitä haluat sanoa ja millaista tarvetta tekstisi palvelee? Onko sillä jokin tehtävä, ratkaiseeko se jonkin lukijan ongelman tai tuoko se lisäarvoa? Mitä ajat tänään tuottamallasi tekstillä takaa?

2. Speak to all senses – puhuttele kaikkia aisteja!

Kuvaile, mitä näet ja tunnet. Kerro, mitä kuulet. Muistele makuja ja tunnustele tuoksuja. Maalaa tilanne lukijasi mieleen. On aivan eri asia kirjoittaa pelkästä nuotiosta kuin kirjoittaa tulen rätinästä, liekkien lämmöstä, nokipannukahvin tuoksusta, pinnastaan hiiltyneestä tikkupullan savuisesta aromista ja umpihangessa kohmettuneista varpaista. Älä tyydy toteamaan, vaan kerro tarinaa.

3. Find a unique angle – erottaudu!

Selvitä, mitä aiheesta on kirjoitettu aiemmin ja yritä löytää uusi näkökulma. Jos matkustat Pariisiin, unohda Eiffel-torni ja Notre Dame. Lyöttäydy sen sijaan ranskalaispappojen petankkiseurueeseen tai etsi rakkauden kaupungin rapein croissant. Puhu paikallisten kanssa ja kerro heidän tarinansa. Istu futismatsissa, lenkkeile pitkin puistoja, osta omenoita torimummolta ja kulje sivukujilla. Huomaa yksityiskohdat ja uskalla olla oma itsesi. Sinä olet ainutlaatuinen, se on vahvuutesi myös sisällöntuottajana.

4. Double-check your facts – tarkista faktat!

Mistä ikinä kirjoitatkin, tarkista faktatiedot ennen kuin julkaiset. Osoitteet, nimet, välimatkat, aukioloajat, reseptin ainekset, elintarvikkeen ainesosat, vaatteiden materiaalit, tekstiilien pesuohjeet, valmistusmaat jne. Älä luota sokeasti markkinointitekstiin. Ole mediakriittinen.

5. Read quality to write quality – lue kirjoja!

Lue muutakin kuin toisten blogeja. Laadukkaatkaan blogit eivät vedä vertoja romaaneille, novelleille, runoille ja pitkille lehtiartikkeleille. Lukemalla kaunokirjallisuutta ja laatujournalismia sanavarastosi kasvaa, tarinankerrontakykysi kehittyy ja perspektiivisi laajenee. Rivien välistä saatat löytää oman tyylisi ja uudenlaisen tavan kirjoittaa, sellaisen, jolla erotut joukosta eduksesi.

6. Write for your readers, not for Google – kirjoita ihmisille, älä hakukoneille!

Hakukoneoptimointi on hyvä ja hyödyllinen juttu, mutta liika on kuitenkin liikaa. Älä siis tähtää täydelliseen hakukonenäkyvyyteen lukijoittesi kustannuksella. Tasapainottelu voi olla hankalaa, sillä huolellisesti hakukoneoptimoitu sivusto nousee hakutuloksissa korkealle ja kävijämäärät kasvavat – ainakin hetkellisesti. Jos blogisi on kuitenkin kirjoitettu vain hakukoneita ajatellen, sen kielellinen elävyys ja sisältö kärsivät – ja lukijat äänestävät selaimillaan. Muista, että Google arvostaa myös pitkiä tekstejä ja monipuolista sisältöä!

7. Share high quality content also in social media – muista laatu myös somessa!

Ole johdonmukainen sosiaalisen median kanavissa. Somekanavien sisältö on hyvä pitää linjassa blogisi kanssa. Kuljeta siis punaista lankaa myös Instagramissa ja Facebookissa – tarjoa siellä yhtä mielenkiintoista ja laadukasta sisältöä kuin blogissasi.

8. Timing – ajoitus ennen kaikkea!

Mieti, milloin blogipostaus kannattaa julkaista. Jos kirjoitat festarikokemuksestasi tapahtuman jälkeen, teksti tuskin saa niin suurta yleisöä, kuin se olisi kerännyt ennen festaria. Kannattaisiko postaus siis säästää ja päästää ihmisten ilmoille vasta seuraavien festareiden kynnyksellä? Muista myös, että voit julkaista kirjoittamasi fiilistelyhehkutuksen uudestaan seuraavana vuonna hieman muokattuna tai nostaa alkuperäisen tuotoksen esiin esimerkiksi Facebookissa uuden saatteen kera.

TL;DR: All that matters is great content. Sisältö on kuningas.

 

 

 

Pia Alapeteri

 

Hyvän blogin ominaisuudet julkaistu alun perin Pia Alapeterin Lyhyenä hetkenä-blogissa.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: