IMPACT Helsinki – Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma Katso tallenne! →

Näin vahvistat työelämän kulttuurista moninaisuutta – 6 vinkkiä someen

12.12.2023

Jopa 40 prosenttia ulkomaalaistaustaisista on kokenut syrjintää suomalaisessa työelämässä. Asennemuutos on välttämätön ja meistä jokaisen vastuulla. On tärkeää uskaltaa puhua kulttuurisesta diversiteetistä ja osallistua keskusteluun. Some tarjoaa tähän erinomaiset mahdollisuudet. 

Marraskuussa PING Helsingin järjestämässä Muutostöissä-foorumissa käytiin keskustelua ja ideoitiin konkreettisia toimenpiteitä siihen, kuinka meistä jokainen voi somen keinoin edistää myönteistä ilmapiiriä työelämän kulttuurista moninaisuutta kohtaan. Kokosimme ideat yhteen kuudeksi vinkiksi.

>> Ota seurantaan @muutostoissa-Instagram-tili
Tili kokoaa yhteen Muutostöissä-kampanjan sisällöt ja antaa hyvää taustatietoa aiheen tiimoilta

Laajenna omia sosiaalisia verkostojasi

Ole avoin myös yksityiselämässäsi ja tutustu rohkeasti ihmisiin, joiden kulttuuriset taustat poikkeavat omistasi. Henkilökohtaisten verkostojen kulttuurinen moninaisuus tukee myönteistä asennetta kulttuurista moninaisuutta kohtaan myös työelämässä. Pysähdy siis hetkeksi pohtimaan, ketä ja millaisia ihmisiä omaan sosiaaliseen verkostoosi kuuluu? Onko mukana myös ihmisiä, joiden kulttuurinen tausta poikkeaa omastasi?

Jaa muiden postauksia ja näkemyksiä

Jos et koe luontevaksi ottaa roolia keskustelun aloittajana tai koet olosi epävarmaksi, kanna kortesi kekoon jakamalla somessa muiden postauksia ja ajatuksia aiheen tiimoilta. Ota seurantaan erilaisista kulttuurisista taustoista tulevia vaikuttajia ja repostaa heidän sisältöjään.

Tee näkyväksi positiivisia esimerkkejä

Asennemuutoksen aikaan saamisessa positiivisten esimerkkien jakamisella on valtavan suuri merkitys. – Jaa siis sekä työnantajien että työntekijöiden tarinoita siitä, kuinka kulttuurinen moninaisuus on tullut luontevaksi osaksi arkea. Jaa tarinoita työnantajista, jotka ovat palkanneet eri kulttuurisista taustoista tulevia ihmisiä,  tarinoita siitä, kuinka kulttuurinen moninaisuus on rikastuttanut työyhteisöä ja miten kulttuuria yhteentörmäyksiä on taklattu.

Anna tilaa heille, joiden ääni ei kuulu

Anna erilaisista kulttuurisista taustoista tuleville tilaa kanavissasi. – Näin annat somessasi tilaa heille, joiden on muuten vaikea saada ääntään kuuluville. Voit jakaa heidän näkemyksiään, mutta myös miettiä yhteisen liven järjestämistä tai jopa somen Take Overia.

Hyödynnä selkokieli

Puhuessasi kulttuurisesta moninaisuudesta somessa, varmista, että myös vaillinaisesti suomen kieltä osaavat pystyvät osallistumaan keskusteluun. – Käytä tällöin somekeskustelussasi yksinkertaista ja selkeää kieltä. 

Haasta mukaan keskusteluun

Hyödynnä ajankohtaiset ilmiöt ja tilanteet. Tartu hetkiin ja haasta tägäämällä erilaisia yrityksiä mukaan keskusteluun. Haasta organisaatioita somessa ottamaan kantaa ja toimimaan kulttuurisen moninaisuuden puolesta.

Muutostöissä-foorumia mukana mahdollistamassa olivat Akava, Teknologiateollisuus, Vantaan kaupunki, Oulun kaupunki, Turun kaupunki, Tampereen kaupunki ja Helsingin kaupunki. 

Mikä Muutostöissä?

Muutostöissä-foorumi syntyi jatkeeksi PING Helsingin ideoimalle ja koordinoimalle Muutostöissä-kampanjalle. Kampanja kokosi yhteen 20 erilaisista kulttuurisista taustoista tulevaa, Suomessa asuvaa somevaikuttajaa. Kampanjan rahoituksesta vastasi ja viestinnällisenä tukena toimi yli 20 organisaation joukko kaupunkeja, oppilaitoksia, kansalaisjärjestöjä sekä merkittäviä työ- ja elinkeinoelämän toimijoita. Muutostöissä-kampanjan tavoitteena on avata silmät kulttuurisesti moninaisen työelämän mahdollisuuksille sekä sen esteille: tietämättömyydelle, ehdollistumille ja uskomuksille. Kampanjalle tulee jatkoa vuoden 2024 aikana.

>> Lue lisää!

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: