Sinustako osa timanttista tiimiämme? Etsimme uutta somekoordinaattoria! Lue lisää ja hae nyt! →

Finland takes it all – mutta miten se kerrottaisiin maailmalle?

Historiassaan toinen PING Studio käsitteli viime viikolla vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuuksia matkailualalla. Paikalla oli runsaasti paitsi matkailualan yrityksiä, myös vaikuttajia. Tilaisuuden hostasi Rantapallo.

Studio aloitettiin joulupuurolla, sekä Inna-Pirjetta Lahden koosteella Lontoon World Travel Market & Global Travel Trends-tutkimustuloksista.

Keskeisiksi nimittäjiksi nousivat mm. modernit nomadit ja oravanpyöräelämästä irtautuminen, try before you buy-mentaliteetti, sekä yleinen omistamisen irrelevanttius – ihmiset haluavat enenevissä määrin elämältään 80-sarjaisten astiastojen sijasta mahdollisimman paljon kokemuksia mahdollisimman tehokkaasti.

Tätä tukevat mm. erilaiset väline- ja jopa vaatevuokrauspalvelut: omien tavaroiden omistaminen ja kuljettaminen mukana ei ole enää tarpeellista – tällöin puhutaan myös laukuttomasta matkailusta, tai ainakin matkustamisesta erittäin vähillä matkatavaroilla. Myös entistä nopeammat lentokoneet tukevat tehokkuusajattelua matkustusaikojen lyhenemisen muodossa.

Suomen kannalta tämä tarkoittaa mm. sitä, että emme enää ole periferiaa: tänne on helppo tulla, ja laukuttomien matkailijoiden lentokoneisiin mahtuu kaiken kukkuraksi enemmän ihmisiä. Erilaiset välinevuokraamot voivat ratkaista monen varsinkin lämpimistä maista tulevan matkailijan kohtaamat talven haasteet ilman, että mitään omia takki-, pipo-, lumikenkä- tai muita varustehankintoja tarvitsee lomamatkan vuoksi tehdä.

Mutta miten tämä kerrottaisiin maailmalle mahdollisimman tehokkaasti?

Tietysti integroimalla tavoitteellista vaikuttajamarkkinointia muihin käytössä oleviin markkinoinnin keinoihin. Suomen näkökulmasta keskeisessä asemassa on Visit Finland, jonka ensisijaisena tehtävänä on edistää Suomeen kohdistuvaa matkailua. Käytännön esimerkkejä hyväksi havaituista vaikuttajamarkkinoinnin keinoista oli PING Studiossa kertomassa Visit Finlandilla PR- ja Mediakoordinaattorina toimiva Eva Kiviranta.

Evan mukaan vaikuttajien hyödyntäminen on keskeinen osa Visit Finlandin strategiaa – yläpilvitason tavoitteena on vaatimattomasti muuntaa huomioarvo euroiksi. Vaikuttajien käyttäminen on meille luonnollinen markkinointikeino, sillä Suomi on matkakohde, jonka suhteen tehdään valtavasti taustatyötä ennen matkan varaamista ja matkalle lähtemistä. Siksi on Suomen matkailun kannalta etu, että verkosta löytyy paljon materiaalia tutkittavaksi.

Mutta kuka tahansa voi olla bloggaaja, Instagramia käyttää aktiivisesti yli 500 miljoonaa ihmistä joka kuukausi, ja tubettajien määrä kasvaa koko ajan. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa, että tarjolla oleva vaikuttaja on oikeasti vaikuttava, ja tavoitettu yleisö tavoitteiden kannalta relevantti. Loppujen lopuksi suuretkaan luvut eivät nimittäin merkitse mitään, jos yleisö on täysin väärä.

Kuratointi vie aikaa, mutta on tavoitteisiin pääsemisen kannalta välttämätöntä. Vaikuttajamarkkinointiin onkin suhtauduttava samalla lailla yhtenä vakavasti otettavana markkinointikeinona, kuin mihin tahansa muuhunkin. Siksi vaikuttajille on syytä myös maksaa työstä oikeudenmukainen palkkio.

Matkustaisitko somepuuta katsomaan?

Visit Finlandin kanssa tiivistä yhteistyötä tekevät tietysti myös alueelliset matkailuorganisaatiot, kuten esimerkiksi Visit Helsinki, josta oli studiossa mukana Hanna Toivonen kertomassa Helsinki Secret Residence-hankkeesta.

Helsinki Secret Residencen idea on tarjota Suomeen matkustavalle vaikuttajalle majoitus Helsingissä, jonka jälkeen tämä saa vapaat kädet tutkia kaupunkia mielensä mukaan, ja kertoa kokemuksistaan omissa kanavissaan. Kampanja on tuonut Suomeen jo yli 80 vaikuttajaa eri puolilta maailmaa, ja tavoittanut sosiaalisissa kanavissa tähän mennessä jopa 75 miljoonaa silmäparia. Tämä on hyvä alku, sillä yhtenä Visit Helsingin unelmana on vielä joskus olla ”näkyvin kaupunki Aasiassa”.

Tärkeää on kuitenkin paitsi ulkomaisten matkailijoiden houkutteleminen Suomeen, myös suomalaisten kannustaminen kotimaanmatkailuun. Toisena vaikuttavana vaikuttajamarkkinoinnin case-esimerkkinä esiteltiinkin Retkipaikan lähes maailmanmaineeseen nostama, lohjalaisen luontopolun varrelta löytyvä Paavolan tammi, josta kirjoitettujen blogiartikkeleiden synnyttämän tietoisuuden ansiosta Lohjan kaupungin matkailutulot ovat kasvaneet 36% viimeisten kahden vuoden aikana.

Ja niin hullulta kuin se kuulostaakin, viime kesänä Paavolan tammea kävi erikseen katsomassa jopa 400 vierailijaa päivässä. Tämä siis täysin vaikuttajamarkkinoinnin erilaisia keinoja hyödyntäen – jos tämä ei ole aidosti vaikuttavaa, niin en tiedä mikä on.

Yhteistyössä on voimaa

Studion lopussa käydyssä Q&A-osiossa olivat mukana keskustelemassa bloggaajat Inka Khanji ja Minna Jakosuo, sekä valokuvaaja/instagrammaaja Joonas Linkola. Kaikki keskustelijat nostivat esiin avoimen keskusteluyhteyden tärkeyden yhteistyökumppanien kanssa – niin suunnitteluvaiheessa, kuin myös kampanjan jälkeisessä tulosten seurannassa. Samoista lähtökohdista rakennettiin myös esimerkiksi Rantapallon viime talven Thaimaan Parhaat -kampanja, jossa 11 bloggaajaa käsitteli Thaimaan upeita matkailuelämyksiä omasta näkökulmastaan ja itselleen sopivin painotuksin.

Esiin nousi myös tilan jättäminen pienelle määrälle luovaa hulluutta – liian tarkkaan määritellyt raamit eivät inspiroi, eivätkä tulokset siten useinkaan ole yhtä hyviä kuin voisivat olla. Vaikuttajan omalle persoonalle kannattaa jättää tilaa, sillä se loppujen lopuksi on juuri se, joka on tehnyt vaikuttajasta vaikuttavan.

Lisäksi toivottiin pidempiaikaisten yhteistyömallien yleistymistä yksittäisten vetojen sijaan. Kaiken kaikkiaan studiossa esiin noussut ydinviesti tuntui selkeältä sekä ostajan, että myyjän näkökulmasta: yhteistyöllä syntyvät ne kaikkein vaikuttavimmat kampanjat.

Sari Venäläinen

Kansikuva: Jussi Hellsten / Visit Helsinki. Katso Panu Lempiäisen kuvat PING Helsinki Studiosta Facebook-sivuiltamme.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: