IMPACT Helsinki – Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma Katso tallenne! →

Data ja vaikuttajamarkkinointi – kuinka edistää liiketoiminnan kasvua ennustamisen aikakaudella?

Vaikuttavuusviestintä

Maailmassa on enemmän dataa kuin koskaan aikaisemmin. Se mahdollistaa sen, että yritykset voivat perustaa päätöksenteon entistä vahvemmin dataan mutuilun sijaan. Myös vaikuttajamarkkinoinnissa datan hyödyntäminen on avainasemassa aina suunnittelusta raportointiin  asti.

Discovery Commerce –  kuinka edistää liiketoiminnan kasvua ennustamisen aikakaudella dataa ja koneoppimista hyödyntäen?

Teknologian kehitys sekä koronan vaikutukset ovat muokanneet meidän käyttäytymistämme radikaalisti. Puhelimen parissa käytetty aika on kasvanut huomattavasti, tai vähintäänkin pysynyt samana, erityisesti yli 35-vuotiaiden keskuudessa. 

McKinseyn tuoreen tutkimuksen mukaan 60% eurooppalaisista on muuttanut ostotottumuksiaan koronan myötä. Internet tekee meistä impulsiivisempia ja spontaanimpia ostajia, ja meillä on käden ulottuvilla rajaton valikoima tuotteita ja palveluita.

Valinnanvaikeus on valtava ja siksi markkinoinnin rooli ei ole koskaan ollut tärkeämpi. Jotta pitkällä aikavälillä voisi pärjätä kilpailussa, mainonnan on muututtava yleisökeskeisemmäksi, ja kuluttajan matka tuotteen löytämisestä ostoon asti on tehtävä mahdollisimman helpoksi.

Tänä päivänä, ennustamisen aikakaudella, brändien ei kuitenkaan enää tarvitse odottaa, että ihminen löytää brändin itse tai tietää sen entuudestaan. 

Digitaalisessa ympäristössä ihminen jättää itsestään aina jonkinlaisen jäljen. Datan avulla voimme oppia paljon kuluttajan tarpeista, mielenkiinnon kohteista ja elämäntavoista. Hyviä esimerkkejä tällaisesta koneoppimisesta ovat esimerkiksi Netflix ja Spotify, jotka on suunniteltu antamaan personoituja suosituksia parhaan kokemuksen luomiseksi käyttäjän aiempien valintojen perusteella. Kun alusta oppii tuntemaan käyttäjän paremmin, palvelukokemus paranee entisestään.

Koneoppimista hyödyntäen voimme siis ennakoida, mitä ihmiset haluavat ennen kuin he itsekään tietävät sitä ja siten tarjota tuotetta tai palvelua etukäteen. Tätä kutsutaan discovery commerceksi.

Myös somevaikuttajien rooli discovery commercessa on keskeinen. Tavoitteenahan on tarjota laadukasta, inspiroivaa ja yleisöä puhuttelevaa sisältöä, jonka ammattilaisia vaikuttajat yleisesti ovat.

Vaikuttajamarkkinointia ei voi mitata – vai voiko?

Mutta miten vaikuttajamarkkinointi ja data liittyvät toisiinsa?

Kuten sanottua, dataa löytyy loputtomiin, minkä ansiosta lähes mitä tahansa voidaan mitata. Toisaalta, mittaaminen vain mittaamisen ilosta ei vielä hyödytä ketään, ellei sitä voida hyödyntää päätöksenteon tukena. Ja jotta voitaisiin tehdä oikeita päätöksiä, pitää tietää, mitä oikein tavoitellaan.

Vuosittaiset vaikuttajamarkkinoinnin pulssikyselymme ovat osoittaneet kerta toisensa jälkeen, että organisaatioiden näkökulmasta mittaaminen on yksi suurimmista haasteista.

Vaikuttajamarkkinoinnin mittaamiseen ei olekaan vain yhtä reseptiä, sillä sitä voidaan käyttää lähes mihin vain; tunnettuuden lisäämiseen, liikenteen ohjaamiseen verkkosivuille, keskustelun herättämiseen ja niin edelleen. Kaikkea näistä voidaan mitata, mutta eri tavoin. Tutustu yleisimpiin tavoitteisiin ja niille sopiviin mittareihin täällä.

Datan hyödyntäminen vaikuttajamarkkinoinnissa

Kuten jo aiemminkin todettua, datan hyödyntäminen on avainasemassa vaikuttajamarkkinoinnissa aina suunnittelusta raportointiin asti ja vaikuttajamarkkinoinnin dataohjautuvuuden mahdollistaakin erilaiset ohjelmistot ja alustat. PING Helsingin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Meltwaterin työkalut auttavat datan hyödyntämisessä niin vaikuttajien valinnassa kuin tulosten mittaamisessa.

Vaikka meillä PING Helsingillä yhteinen arvomaailma on vaikuttajan valinnassa tärkeä kriteeri, on vähintäänkin yhtä tärkeää varmistua siitä, että valittu vaikuttaja tavoittaa juuri oikean kohdeyleisön. 

Meltwaterin Klear -työkalun kautta pääsemme näkemään vaikuttajan arvioidun tavoittavuuden, yleisön demografiatiedot sekä sitoutuneisuuden. Klearin uusimpana ominaisuutena on lanseerattu ennustamistyökalu, jonka avulla voidaan arvioida myös vaikuttajasisältöjen ROI jo ennen yhteistyön aloittamista. 

Datalla siis todella on keskeinen rooli vaikuttajamarkkinoinnissa varsinkin, kun sitä halutaan tehdä strategisesti ja tuloksellisesti.

Artikkeli perustuu 5.10.2021 järjestettyyn PING Webinaariin, jonka aiheena oli Data ja vaikuttajamarkkinointi. Webinaarin puhujina PING Helsingin kasvujohtaja Tuomo Meretniemi, Facebookin Agency & Client Partner Jaana Karjalainen, Meltwaterin Senior Growth Executive Valtteri Färkkilä, PING Helsingin Soul of Social Impact Pinja Orre sekä Ruokaboksin markkinointipäällikkö Maia Söderlund. 

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: