Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 24.5. Katso ohjelma! →

Välitila – Yrittäjän salainen ase

Makasin elokuisena iltapäivänä Frantsilan yrttifarmin joogasalin pehmeällä lattialla. Kehoni oli täysin rento ja lempeästi ravittu pari päivää jatkuneen mehupaaston ansiosta, ja mieli levännyt yrittäjäurani pisimmän, neljättä viikkoa kestäneen kesäloman jäljiltä. Auringonvalo siivilöityi vähän rupsahtaneen pitsiverhon alta ja ohjaajamme Karita Aaltosen lempeä ääni alkoi puhumaan välitilasta. Kuulin Karitan äänen ja koko kehoni reagoi siihen päästämällä täysin irti. Kyyneleet alkoivat valumaan silmistäni.

Siinä maatessani tajusin, että jatkuva ryntäily paikasta, tapaamisesta, projektista, tavoitteesta ja tilanteesta toiseen ei voi enää jatkua. Ollakseni paras versio itsestäni niin itselleni, tiimilleni kuin perheelleni, tarvitsen nyt näitä välitiloja. Tiloja, jotka antavat mahdollisuuden reflektoida mennyttä, havainnoida tilanteita, kuulostella omia tunteita, hengittää, pysähtyä, ajatella ja ideoida tulevaa.

Puolitoista vuotta jatkunut poikkeuksellinen aika on luonut ainakin minun arkeen aivan uusia toimintamalleja, haasteita ja mahdollisuuksia. Jossain vaiheessa keskellä kaikkein tiiveimmän tekemisen aallokkoa tuntui, että päivät ovat yhtä päättymätöntä Zoom- ja Teams maratonia, jota suoritettiin pahimmillaan aamukasista iltakuuteen kylpytakissa, kupla otsassa ja ilman kunnollisia lounas- tai muitakaan taukoja. Silloin laitoin kalenteriini päivittäin toistuvat lounashetket sekä kaksi kertaa viikossa aamulla tehtävät juoksulenkit. Vaikka ne eivät aina päivittäin toteudukaan, on muutos arjessa viikkotasolla radikaali!

Jokapäiväisiä välitilojani ovat myös aamujooga, aamu-uinti sekä työmatkapyöräily. Niidenkin osalta vaatii usein kuitenkin vahvaa päättäväisyyttä ottaa tuo lyhyt hetki aidosti itselle, ei puhelulle, podcastille tai kiinnostavalle äänikirjalle. Jokaviikkoisiin välitiloihin kuuluvat juoksulenkit sekä viikonloput mökillä luonnon keskellä. Harvemmin, mutta säännöllisesti käyttämiäni välitiloja ovat koko yrittäjyyteni ajan olleet erilaiset retriitit joogan, oman hyvinvoinnin ja itsensä johtamisen ympärillä.

Vasta nyt kahdeksan yrittäjävuoden jälkeen olen ymmärtänyt, mistä välitilassa on oikeasti kyse ja mitä niiden avulla voi oikeasti saada aikaan. Välitilasta on iloa paitsi työelämässä, myös tasapainoisemman perhe-elämän ja vapaa-ajan tavoittelussa. Välitilan pahin vihollinen on jatkuva somen selailu.

Antamalla itselleni luvan kokea välitilan monta kertaa päivässä erilaisten tilanteiden ja toimenpiteiden välissä varmistan, että olen läsnä kaikessa tekemisessä täydellä panoksella. Ehdin pohtia arvojani ja tavoitteitani ja tunnistaa mahdolliset haastekohdat sekä innostua uusista ajatuksista, joita onkin alkanut syntymään ennennäkemättömällä tahdilla. Ennen kaikkea tunnistan vahvemmin tavoitteet, joita kohti olen menossa ja koen olevani vahvempi kapteeni kasvuyrityksemme kipparoinnissa, kun kartta ei ole enää niin usein kadoksissa.

Tunnen, että antamalla itselleni enemmän, pystyn antamaan enemmän myös ympärilläni oleville ihmisille. Yrittäjänä vaatii hurjaa rohkeutta uskaltaa olla vähemmän tehokas ja uskoa, että se voi tuoda enemmän ja mahdollistaa sinun kykysi kukoistaa yrittäjänä.

Tunnistatko, mikä on sinun välitilasi päivittäin, viikoittain tai muuten säännöllisesti? Mitä sinun välitilassasi tapahtuu?

Innan vinkit yrittäjän välitilaan → Kaikki toteutettava ilman kuulokkeita!
  • Juoksulenkit ilman kuulokkeita
  • Työmatkapyöräily 
  • Aamu-uinti
  • Kävely palaverista toiseen
  • Kukkien poimiminen omasta puutarhasta työpäivän jälkeen
  • Someton elämä
  • Luonnossa oleminen

Kirjoittaja on PING Helsingin keijukaiskuningatar, joka inspiroi luovuudellaan ja valaa tiimiinsä luottamusta ja motivaatiota.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: