Äidin Puheenvuoron somekanavien #vaihtovuosisodankylässä-sisältöjä katsottiin vuoden aikana yli 50 miljoonaa kertaa ja Sodankylän tunnettavuus nousi kohderyhmässä merkittävästi.
“Vaihtovuosi Sodankylässä -yhteistyö osoittautui lopulta paljon suuremmaksi ilmiöksi kuin osasimme etukäteen toivoa tai odottaa. Positiivinen mielikuva kunnasta ja mielenkiinto muuttaa Sodankylään on kasvanut merkittävästi. Suhteellisen pienellä panostuksella vaikuttajamarkkinointiin olemme saavuttaneet moninkertaisesti enemmän näkyvyyttä ja tuloksia, kuin olisimme saaneet perinteisen maksetun median kautta.”, kertoo Sodankylän kunnan viestinnän asiantuntija Minna Seppälä.
Sarjan pääyhteistyökumppani oli Sodankylän kunta ja vuosikumppaneina toimivat Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK sekä lastenvaatemerkki Reima. Sarjan tuloksia mitattiin Meltwaterin ja Klearin työkaluilla sekä alku- ja loppukyselyllä Äidin Puheenvuoron kanavissa.
Vaihtovuosi Sodankylässä -somerealitysarjan päätavoitteena oli nostaa brändimielikuvaa positiivisesta ja aktiivisesta Sodankylän kunnasta, esitellä kunnan palveluja, sijaintia ja nähtävyyksiä muuttavan lapsiperheen näkökulmasta sekä innostaa ja aktivoida Äidin Puheenvuoron seuraajia ajattelemaan Sodankylää vaihtoehtona asumiselle ja vierailukohteena. MTK:n sisällöillä välitettiin tietoa maaseudulla asumisesta ja ruoantuotannosta, ja Reima vaatetti perheen lapset Lapin kaikkiin vuodenaikoihin.
”Lähdimme tähän projektiin avoimin mielin ja olemme hyvin tyytyväisiä. Halusimme löytää uudenlaisen tavan tuoda maaseudun arkea tutuksi uudelle kohderyhmälle, ilman vastakkainasettelua. Tämä tavoite täyttyi. Kuten eräs maaseudulla asuva nuori totesi, ”On mukavaa, että somessa näkyy myös sellaista Suomea, jossa minä asun ja arki, jota minä elän”, Minna Ojanperä kommentoi MTK:sta.
“Reimalle tämä oli täydellinen tilaisuus näkyä koko vuoden luonnollisena osana aktiivisen Fernándezin perheen elämää arktisissa sääolosuhteissa. Olemme tehneet jo useamman vuoden yhteistyötä ja jatkuvuus näkyy myös myynnissä,” markkinointipäällikkö Päivi Koskenoja Reimalta kertoo.
Vuoden aikana #vaihtovuosisodankylässä-somesisältöjä katsottiin 50 miljoonaa kertaa – tavoitteeksi koko vuodelle oli asetettu 8 miljoonaa. Instagramissa teetetyn kyselyn mukaan jopa 82% Äidin Puheenvuoron seuraajista voisi kuvitella muuttavansa Sodankylään ja 89% inspiroitui vierailemaan kunnassa (vastaajia noin 3000 tiliä). Mielikuvat Sodankylän palveluista (->36%), luontokohteista (->26%) ja työpaikoista (->28%) paranivat kymmeniä prosentteja.
Sarjasta tuli ilmiö myös perinteisessä mediassa ja siitä kirjoitettiin 85 juttua, se oli kolmesti television pääuutislähetyksessä ja kymmenissä radiohaastatteluissa. Pelkästään ansaitun median arvoksi lasketaan yli 740 000 euroa.
Sarjalla oli kuukausittain YouTubessa 100 000 yksittäistä katsojaa ja kaikkien videoiden keskiarvonäyttökerrat olivat 60 000 kertaa per video (tavoite oli 30 000). Instagramissa sisältöjä seurasi päivittäin keskimäärin 11 000 eri tiliä (tavoitteena oli 4 000). Äidin Puheenvuoron kanava tuplasi tilaajansa YouTubessa ja viisinkertaisti tilaajamääränsä Instagramissa vuoden aikana.
“Halusimme aidosti muuttaa Lappiin, Sodankylä tarvitsi nostetta muuttotappiokuntana ja yleisöni halusi nähdä sisältöjä elämänmuutoksesta ja Lapin luonnosta. Match oli siis yksinkertaisesti täydellinen ja sisällöt syntyivät aidosta intohimosta. Homma huipentui tietenkin siihen, että päätimme jäädä Sodankylään myös vuoden jälkeen asumaan”, somevaikuttaja ja sarjan konseptoija Inari Fernández kuvailee.
“Tässä casessa todistimme, että toimiva, tuloksellinen vaikuttajamarkkinointi voi yhtä hyvin lähteä liikkeelle vaikuttajasta itsestään ja tärkeintä ovat arvot sekä yhteiset tavoitteet. Me haluamme olla tulevaisuudessakin mahdollistamassa vaikuttajien ja markkinoijien arvopohjaisia unelmia,” PING Helsingin toimitusjohtaja Inna-Pirjetta Lahti kuvailee.
Vaihtovuosi Sodankylässä -somerealitysarjaa seurattiin Äidin Puheenvuoron somekanavissa ajalla 1.8.2019-31.7.2020 vuoden ajan. Sarjassa helsinkiläinen Fernándezin perhe muutti vuodeksi helsinkiläiskolmiosta Sodankylään Lappiin. Sarja oli Suomen mittakaavassa ensimmäinen näin laaja kaupallinen vaikuttajamarkkinointikampanja. Kokonaisuudessaan sisältöjä syntyi 65 YouTube-videon ja yli 4000 Instagram-sisällön verran.