Haluaisin kovasti ostaa vaatehöyrystimen. Olen miettinyt sellaisen hankintaa monta kuukautta, mutten ole keksinyt, minkä valitsisin.
Olen lukenut laitteiden arvioita käyttäjiltä netissä. Olen seurannut tarjouksia ja mainontaa. Olen käynyt liikkeissä hypistelemässä höyrystimiä. Mutta päätin laitteen merkin vasta, kun kaverini suositteli sitä.
PING Helsingin keväällä teettämässä kuluttajatutkimuksessa selvisi, että erityisesti nuoret luottavat sosiaalisen median vaikuttajiin – jopa enemmän kuin perinteiseen mainontaan. Nuorelle somen käyttäjälle vaikuttaja on kuin ystävä, jonka mielipiteisiin ja suosituksiin luotetaan.
Lähes jokainen bloggaaja, snäppääjä tai tubettaja, jota seuraan, on minulle kuin hyvä ystävä. Hänen arvomaailmansa on selkeä, ja hän tuntuu usein puhuttelevan juuri minua. On helppo kuvitella, että istuisi hänen kanssaan kahvilla ja juttelisi niitä näitä. Kun hänet näkee lähikaupassa, häntä tekee mieli morjestaa.
Luotan hänen arvioonsa. Ja siksi hänen kanssaan yhteistyötä tekevän yrityksen kannattaa myös olla selvillä siitä, millaisia hänen aiheensa, arkipäivänsä, arvonsa ja yleisönsä ovat.
Torstaina 12. tammikuuta Dagmar Storiesin tiloissa järjestetyssä PING Studiossa käsiteltiin vaikuttajamarkkinointia. Käytännössä siis sitä, kuka höyrystintä myy, miten hän sen tekee ja miten se päätyy minun silmieni eteen (ja ostoskoriini).
Tilaisuudessa kuultiin Dagmar Storiesin Ilari Viippolan kiinnostavaa alustusta Dagmarin trendikartasta ja siitä, miten sitä voi käyttää hyväkseen sisältöjen ja markkinoinnin suunnittelussa pitkällekin tulevaisuuteen. Mielenkiintoisen puheenvuoron piti myös Stina Varsikko, Suomen suurimman YouTube-verkoston Splay Suomen COO. Hän jakoi markkinoijille vikkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon sisältöyhteistöitä tehdessä.
Instrumentariumin Marleena Lehtonen ja Dagmar Storiesin Hertta Päivärinta kertoivat Instrun Trendwalk-kampanjasta, ja Taru Eboreime Allerilta painotti puheenuorossaan datan merkitystä vaikuttajamarkkinoinnissa. Lopuksi omia kokemuksiaan sisältöyhteistöistä kertoivat itse sisällöntuottajat: PS Olen vegaani -kanavan Paju Purovuo ja Minni Väärä, bloggaaja Iina Moukola ja tubettaja Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila.
Oikeastaan kaikkien esiintyjien puheenvuoroista jäi päällimmäiseksi mieleen yksi ja sama asia: oikean yhteistyökumppanin valinta. Vähemmän on enemmän, kun kumppanin valitsee harkitusti.
Höyrystimellekin pitäisi valita oikea puolestapuhuja.
Hämmästyisin, jos seuraamani ruokabloggaaja suosittelisi minulle höyrystintä, vaikka uskoisinkin todennäköisesti hänen esittelemänsä paistinpannun paremmuuteen. En näkisi suositusta, jos sen tekisi teini-ikäisten suosikkitubettaja, koska en kuulu kohderyhmään. (Lisäksi yleisössä olisi monta hämmentynyttä teiniä, jotka eivät ymmärtäisi lainkaan, miksi oma idoli kehottaa hassaamaan viikkorahat vaatteiden silittämiseen.) Pienelle, mutta sitoutuneelle yleisölle kirjoittava, kolmekymppinen, hyvin (tai no, kohtuullisen hyvin) toimeentuleva lifestylebloggaaja, eli ihminen, joka on ikäiseni ja kaltaiseni, olisi höyrystimen myyjälle paras ja luontevin valinta.
Sen sijaan, että yritys pyrkisi yhteistyöhön kaikkein suosituimpien ja eniten yleisöä saavuttavien sisällöntuottajien kanssa, kannattaa sen mieluummin selvittää, ketkä ovat sellaisia sisällöntuottajia, jotka sopivat brändiin, sen arvoihin ja niihin kuluttajiin, jotka halutaan tavoittaa. (Täällä minä olen, rahat kourassa, höyrystintä vailla.) Yhtä lailla sisällöntuottajakin valikoi yhteistöistä ne, jotka resonoivat parhaiten hänen yleisönsä ja sisältöjensä kanssa. Vaikuttajamarkkinointi on parhaimmillaan win-win-win: siinä voittavat yritys, sisällöntuottaja ja yleisö.
Paitsi ei tällä kertaa. En ole vieläkään nähnyt luotettavaa suositusta hyvästä vaatehöyrystimestä.
Höyrystin Oy ja Bloggaaja™, löytäkää toisenne. Pliis.
Katso kaikki PING Helsinki Studion kuvat täältä. Studion esitykset katsottavissa tämän linkin takaa.