Nuorten lukutaito on heikentynyt selvästi 2000-luvulla, mikä vaikuttaa kielitaitoon, mielikuvitukseen ja opiskelumotivaatioon. Kansallinen lukutaitostrategia pyrkii parantamaan kaikenikäisten lukutaitoa, mutta laajamittaista nimenomaan nuorille suunnattua pitkäkestoista ja nuorten ehdoilla toteutettua yhteiskampanjaa ei oltu aiemmin tehty. Yhdistimme yli 30 kumppanin voimat yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.
Lukusuosituslistojen ideana on tarjota 13–25-vuotiaille lukijoille inspiroivia, heidän kiinnostuksen kohteisiinsa perustuvia lukusuosituksia, sekä luoda selkeitä ja käyttökelpoisia lukusuosituslistoja opettajien ja kirjastojen käyttöön sekä somen ja vaikuttajien kautta myös nuorille itselleen.Lukusuosituslistat on koottu perustuen tuhansien nuorten lukusuosituksiin sekä kuratoitu yhdessä Lastenkirjainstituutin kanssa. Jokaiselle listalle on pyritty ottamaan mukaan sekä nuorten että aikuisten kirjoja, media, sarjakuva, tietokirja sekä helppolukuisia kirjoja.
Toivomme, että lukusuosituslistoista on iloa ja hyötyä. Listoja saa ladata ja tulostaa vapaasti käyttöön.
Listojen toteutuksen on mahdollistanut Alfred Kordelinin säätiö.
Valtakunnallisen Lukuboost-hankkeen tavoitteena on:
Kampanjan ytimessä on somessa toteutettu Lukuboost-haaste, joka rohkaisee nuoria lukemaan vartin päivässä. Haasteella tehdään lukemista palkitsevaa ja helposti saavutettavaa. Pelillistäminen lisätään kampanjan kiinnostavuutta, ja palkinnot motivoivat myös vähän lukevia nuoria osallistumaan aktiivisesti.
Lukuboost-haasteesen tarttuvat vaikuttajat, jotka eivät ole valmiiksi intohimoisia lukijoita. He lähtevät mukaan kokeilemaan, miten lukeminen voisi istua heidän arkeensa ja jakavat matkaansa avoimesti somessa. Vaikuttajien aitous ja samaistuttavuus ovat keskeisiä tekijöitä kampanjan menestyksessä.
Vaikuttajat jakavat kokemuksiaan lukemisen aloittamisesta ja sen herättämistä ajatuksista rehellisesti seuraajilleen sekä somessa, mutta myös ulkomainoksissa, tapahtumissa, sekä perinteisessä mediassa.
Vaikuttajien somekanavien lisäksi kampanja näkyy Helsingin Kirjamessuilla, Studia-messuilla, Educa-messuilla, Lukuboost-kampanjan omissa somekanavissa, ulkomainonnassa, perinteisessä mediassa sekä koulujen ja kirjastojen yhteistyöprojekteissa.
Yli 50 000 kirjattua lukuvarttia
42 % suhtautui lukemiseen positiivisemmin kampanjan sisältöjen ansiosta
30 % Lukuboost-haasteen osallistujista oli muuten vähän lukevia (tunti tai alle viikossa)
Yli 28 000 000 näyttökertaa
Yli 60 somesta tuttua vaikuttajaa jakoi kampanjan viestiä ja innosti seuraajiaan osallistumaan haasteeseen
Mukana yli 30 kumppania viestimässä ja tukemassa kampanjan sanomaa
Ansaittu näkyvyys kaikissa päämedioissa (mm. HS, Yle, MTV3, HBL)
Yli 6000 opettajaa ja ammattilaista otti materiaalit käyttöön kampanjan aikana
✅ 15 ainutlaatuista, kaksikielistä lukusuosituslistaa nuorilta nuorille pohjautuen nuorten itse kirjaamiin kiinnostuksen kohteisiin ja lukukokemuksiin. Lataa lukulistat täältä.
Vuosina 2025 ja 2026 jatketaan pilottikampanjan aikana hyväksi ja toimiviksi havaittuja toimenpiteitä ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Tavoitteena on integroida Lukuboost osaksi olemassaolevia lukutaitotoimenpiteitä ja -ohjelmia. Varmistetaan hankkeen jatkuvuus ja skaalautuvuus, jotta kehitetyt mallit jäävät osaksi koulutus- ja kulttuurikenttää hankkeen päätyttyä.
Rakennetaan uudenlaisia toimintamalleja lukemisen edistämiseksi, yhteistyössä laajan kumppaniverkoston sekä nuoriso- ja urheilujärjestöjen kanssa.
Vuoden 2025 kumppanuushaku on nyt auki. Ole yhteydessä Lukuboost kampanjajohtajaan Micaela Karviseen, niin mahdollistetaan yhteistyö.
Lukuintoa boostamassa vuonna 2025 Messukeskus, Helsingin Kirjamessut, Studia, Educa, Alfred Kordelinin säätiö, Adlibris ja Suomen Kustannusyhdistys. Kampanjaa tukemassa Opetushallituksen Lukutaito-ohjelma, Lukukeskus, Lastenkirjainstituutti ja Suomen tietokirjailijat.
Micaela Karvinen
Lukuboost kampanjajohtaja
0400-468217
micaela@pinghelsinki.fi