Merkityksellä menestykseen - vaikuttavuusviestintä somessa 22.1.2025 Ilmoittaudu webinaariin nyt! →

Miksi tehdä yhteiskunnallista somevaikuttamista?

Neljä yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa naissomevaikuttajaa, viisi kysymystä.

Mikä yhteiskunnallisissa somekeskusteluissa on parasta? Millaisia vinkkejä keskusteluiden avauksia tekevät vaikuttajat antavat heille, jotka vielä pohtivat, että voisinkohan minäkin.

Naistenpäivän kunniaksi kysyimme neljältä yhteiskunnallisesti kantaaottavalta naisvaikuttajalta viisi vaikuttamiseen liittyvää kysymystä. Kyselyyn vastasivat Nata Salmela (@natasalmela), Priska Niemi-Sampan (@mixedfinns), Renaz Ebrahimi (@renaz) ja Tinna Pehkonen (@tinnahenriikka).

Kysymykset:

1) Oliko sinulle somesi alusta alkaen selvää, että haluat herättää keskustelua ja ottaa kantaa sinulle tärkeisiin aiheisiin? 
2) Millaisia vaiheita yhteiskunnallisen vaikuttamisen matkaasi on sisältynyt: miten olet kehittynyt? 
3) Jatka lausetta: yhteiskunnallisissa somekeskusteluissa parasta on… 
4) Vinkkisi somevaikuttajalle, joka haluaisi ottaa kantaa ja keskusteluttaa, mutta jännittää. 
5) Ketä naispuoleista somevaikuttajaa ihailet/arvostat ja miksi?

Kuva: Janita Autio.

Nata Salmela / @natasalmela

1. Kanavieni tarkoituksena on ollut alusta asti edistää tasa-arvoa ja vähemmistöjen asemaa. Oman esimerkin näyttäminen on ollut tehokas tapa tuoda monimuotoisuutta vallitsevaan naiskuvaan.

2. Yli 12-vuotisen urani aikana olen kehittynyt paremmaksi argumentoijaksi, mutta silti säilyttänyt itselleni tärkeän tinkimättömyyden.

3. ..että saan julkisuuden mahdollistamalla asemallani heikompien äänen kuuluviin koko kansalle.

4. Suosittelen ahkeraa kommenttien moderointia ja ilkeiden ihmisten blokkaamista herkällä kädellä. Kenenkään ei tarvitse sietää vihapuhetta vain siksi, että on päättänyt ottaa kantaa.

5. Julia Thurén jaksaa vääntää kansantajuisiksi monet hankalat yhteiskunnalliset ilmiöt.

Priska Niemi-Sampan / @mixedfinns (yksi kolmesta Mixed Finnsin perustajasta):

1. Ei ollut! Sisällöntuotanto on ollut minulle aina hyvin luontaista: koko teini-ikäni vietin oman lifestyle-blogin ja vloggaamisen parissa ja jaoin arkeani ja tyyliäni eri kanaviin. Vasta yliopisto-opintojen myötä perehdyttyäni erilaisiin sosiaalipsykologisiin ja antirasismiin liittyviin ilmiöihin, ymmärsin, että some on erinomainen kanava jakaa myös faktatietoa ymmärrettävästi ja tarjota vähemmistöille paikan saada vertaistukea. @mixedfinns -Instagram-tilin perustaminen auttoi ymmärtämään, että näistä teemoista puhuminen on tärkeää, jotta yhteiskunnassamme ymmärrys lisääntyisi ja asenteet muuttuisivat pikkuhiljaa.

2. Mixed Finnsin saama vastaanotto yllätti positiivisesti ja huomasin, kuinka tärkeää muille mixed-suomalaisille oli löytää samaistuttavaa sisältöä. Voisin sanoa, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tempaissut minut sattumalta mukanaan. En ole koskaan kokenut luonteeltani olevani keskustelun herättäjä ja itse asiassa usein välttelen konflikteja loppuun asti. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on siis opettanut paljon rohkeutta nostaa epäkohtia esiin ja puhua asioista suoraan. On ollut kuitenkin kiva huomata, että tekemällä oppii.

3. Yhteiskunnallisissa somekeskusteluissa parasta on, kun oppii jotain uutta! Oppii esimerkiksi uudesta ilmiöstä, uuden käsitteen tai uuden tavan tarkastella jotain asiaa eri tavalla, kuin mihin on tottunut.

4. Älä jää yksin! Itselle on ollut helpottavaa saada (vertais)tukea ja turvaa työpareistani tai muilta yhteiskunnallista vaikuttamista tekeviltä. Parasta on päästä jakamaan ajatuksia tai näyttämään vaikka kaverille ensin postausluonnoksen ennen julkaisua.

5. Ihailen Alviina Alametsää, koska hän osaa kertoa lähestyttävästi ja ymmärrettävästi vaikeistakin yhteiskunnallisista ja poliittisista asioista. Hän osaa kertoa yleistajuisesti, miten jokin päätös vaikuttaa esimerkiksi nuorten naisten arkeen. Ihailen tätä taitoa ja arvostan sitä, että joku ottaa aikaa saavutettavan sisällön luomiseen. En nuorempana nimittäin ymmärtänyt monia yhteiskuntaamme liittyviä asioita tai ajatellut, että voisin omalla toiminnallani vaikuttaa asioihin. Uskon, että mitä enemmän nuoret ja naiset saavat tietoa omista oikeuksistaan ja siitä, miten meidän yhteiskunnassa asioihin pystytään vaikuttamaan, sitä enemmän uskallamme myös itse alkaa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Alviinan sisällöt mielenterveyteen liittyen ovat tarjonneet paljon uutta tietoa ja konkreettisia toimia, miten tätä yhteiskunnallista ongelmaa voidaan ratkoa.

Renaz Ebrahimi / @renaz:

Kuva: Janita Autio.

1. Mun some on aina ollut mulle itseilmaisun väylä. Paikka, jossa mulla on tilaa jakaa mun elämää ja ajatuksia sekä ottaa kantaa. Ja taas vaikuttaminen kuin myös tarve herätellä vaikeitakin keskusteluja on aina ollut osa mua ja kaikkea sitä mitä teen “oikeassakin elämässä”. Joten mun somessa on aina, ihan alusta lähtien yhdistyneet nämä asiat.

2.Vaikuttaminen on aina ollut vahvasti läsnä omaa toimintaa, joten matka on ollut pitkä ja siihen on mahtunut monia vaiheita. Välillä on ollut haasteita tavoittaa ihmisiä, kun taas välillä jokaista sanomaani sanaa ovat tuhannet ihmiset analysoineet. Suurennuslasin alle joutuminen voi olla pelottavaa ja ainakin omalla kohdalla se on saattanut vaikuttaa mun aktiivisuuteen, mutta nekin kokemukset ovat kehittäneet minua vaikuttajana. Luotan omaan tekemiseen ja siihen, että kaiken ei tarvitse olla valmista. Keskeneräisyys asioiden kanssa on usein jopa paljon kiinnostavampaa.

3. … parasta on se, että on matalampi kynnys poistua omasta kuplasta ja sitä kautta ajautua keskusteluihin, jotka voivat tuoda uusia näkökulmia ja joista voi oppia ja haastaa itseään.

4. Jännittäminen on tosi normaalia! Tärkeintä on tajuta se, että harvemmin isoissa keskusteluissa voi olla täysin “valmis”. On ok olla keskeneräinen ja itsekin vielä oppimisvaiheessa, mutta silti osallistua keskusteluun. Vain sillä tavoin voi oppia ja kehittyä keskustelijana ja vaikuttajana. Ja aina välillä paras tapa vaikuttaa tai ottaa kantaa, on toimia keskustelun mahdollistajana jakamalla ja tarjoamalla omaa alustaa muille äänille.

5. Jameela Jamil, Amanda Seales, Imani Barbarin (Crutches & Spice)

Tinna Pehkonen / @tinnahenriikka

1. Aloitin some-urani kirjoittamalla blogia nimeltä Masentunut mutsi ja halusin nimenomaan puhua äitiyden tabuista, ja nostaa esille synnytysmasennusta. Halusin hälventää omaa häpeääni ja tunnetta, että masentuessani olen huono äiti, ja samalla antaa vertaistukea ja apua muille äideille ja perheille.

2. Olen oppinut tärkeimmän mielestäni – pitämään huolen omasta hyvinvoinnista, jaksamisesta ja rajoistani. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on raskasta ja sitä pitää tehdä vaan silloin kun se tuntuu itsestä hyvältä. On myös hyvä rajata aihepiirit noin yhdestä viiteen, koska kaikkeen ei voi ottaa kantaa koko ajan. Olen myös oppinut sen, mitkä ovat omat vahvuusalueet, ja ne ovat nimenomaan äitiyden tabut, kehorauha ja somekiusaaminen.

3. …se, että sitä voi tehdä kuka vaan riippumatta siitä kuka olet ja mistä tulet, onko tilillä rahaa tai ei. Se antaa nimenomaan myös esimerkiksi vähemmistöille äänen, heille jotka ei sitä aina pysty käyttämään isommassa mittakaavassa tai saa palstatilaa normaalisti. Somekeskustelu on parhaimmillaan silloin, kun se on muita kunnioittavaa ja siitä opitaan uutta, tai ymmärtämään asioita toiseltakin kantilta.

4. Aloita pienestä, jaa vaikka muiden postauksia jotka sinua kiinnostaa. Kannanottojen ei tarvitse olla isoja ja näyttäviä vaan pienempikin riittää. Lähde siitä, et mitä sä haluat maailmassa muuttaa? Valitse itsellesi 1-3 aihetta jotka on sulle tärkeitä ja ala puhumaan niistä. Älä jännitä turhaan esim. mokaamista, niistäkin oppii.

5. Ihailen esimerkiksi Ina Mikkolaa – hän puhuu avoimesti monista asioista ja uskoo siihen, että maailma voi muuttua ja tekee asioita sen eteen, että ne muuttuisivat. Miisa Asikainen – ihanan valloittava persoona, joka tekee somea ihanalla tavalla, unohtamatta tärkeitä keskusteluja esimerkiksi somevihasta ja kehorauhasta. Veera Bianca – häpeilemättä oma itsensä, vaikka muut sanois mitä. Sitten on myös Piki Rantanen (vaikka puhuttiin ihailemistani naisista – hän on muunsukupuolinen), joka on aivan ihana tyyppi, oma itsensä, raakana ja aitona, mieletön meikkaaja ja luova tyyppi, jonka suoruutta ja rohkeutta ihailen.

👋 Hei vaikuttaja! Haluatko vaikuttaa sinulle merkityksellisiin aiheisiin somessa? Hae mukaan PING Impact -yhteisöön!  PING Impact -yhteisö tuo yhteen vastuullisesti toimivat somevaikuttajat ja sisällöntuottajat, yritykset ja organisaatiot. Yhteisöömme ovat tervetulleita kaikki vaikuttajat ja sisällöntuottajat, jotka viestivät faktapohjaisesti ja ymmärtävät lähdekritiikin merkityksen. Tarjoamme merkityksellisiä työmahdollisuuksia sekä tietoa, tukea ja verkostoitumismahdollisuuksia yhteiskunnalliseen viestintätyöhön.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: