Vaikuttajamarkkinoinnin onnistumisen kannalta on oleellista tavoitteiden huolellinen määrittely ja oikeiden mittareiden valinta. Yhteistyötä suunniteltaessa tulee tavoitteet määritellä strategisesti joko liiketoiminnan, markkinoinnin tai kampanjan tavoitteista lähtien riippuen siitä, mitä toimenpiteillä ollaan tavoittelemassa.
Vuonna 2022 tehdyn Vaikuttajamarkkinoinnin pulssikyselyn mukaan 19 prosenttia vaikuttajamarkkinointia tekevistä yrityksistä jättää tulokset kokonaan mittaamatta. Vastaajista 29 prosenttia kertoi mittaavansa, mutta olivat silti epävarmoja onnistumisen suhteen.
Kokemuksemme mukaan tuloksellinen vaikuttajayhteistyö vaatii aina huolellisesti määritellyt tavoitteet, selkeästi rajatun kohderyhmän ja ytimekkäästi kiteytetyn ydinviestin. PING Helsingin asiakkuuksissa, nämä asiat määritellään aina yhteisessä käynnistyspalaverissa, jolloin sovitaan myös yhteistyön päämittareista (KPI:t Key performace Indicators) eli siitä miten yhteistyön arvo ja ROI (Return of investment) lasketaan.
Vähintään yhtä tärkeää kuin tavoitteiden ja mittareiden määrittely, on niiden kommunikointi kaikille yhteistyön osapuolille. Lopputuloksen kannalta on aivan oleellista, että myös vaikuttaja tietää onko tavoitteena keskustelun herättäminen, tunnettuuden kasvattaminen, uusien ideoiden kerääminen vai verkkokauppaan ohjaaminen. Tässä auttaa hyvä brief, joka tarvittaessa käydään vaikuttajan kanssa henkilökohtaisesti läpi.
Yleensä vaikuttaja itse tietää parhaiten minkälaisella lähestymisellä hänen yleisönsä lämpenee, joten oikeanlaisen luovan konseptin suunnitteluun on aina tärkeää sitouttaa myös vaikuttaja itse.
Pulssikyselyn mukaan pääosa suomalaisista mainostajista (84%) käyttää vaikuttajamarkkinointia tunnettuuden kasvattamiseen. Seuraavaksi eniten vaikuttajamarkkinointia käytetään myynnin lisäämiseen (59%), sisällön tuottamiseen (50%) ja henkilöiden, tunteiden sekä tarinoiden liittämisen osaksi markkinointia (48 %).
Vaikuttajamarkkinoinnin tavoitteet voi karkeasti jakaa neljään erityyppiseen kategoriaan, joista jokaisella on luonnollisesti myös omanlaisensa mittarit.
Mittareina mm:
Mittareina mm:
Mittareina mm:
Mittareina mm:
Yhteistyön arvon laskemiseen voi hyödyntää monenlaisia työkaluja ja välillä niiden käyttäminen voi olla ihan perusteltua kokonaisuuden hahmottamiseksi. Varsinaisen IMV (Influencer media value) laskeminen vaatii kuitenkin hyvin monien erilaisten asioiden huomioimista. Pitkäjänteistä yhteistyötä suunniteltaessa, voi olla kuitenkin perusteltua arvioida esimerkiksi aikaisempia vaikuttajayhteistöitä myös tällä mittarilla. Silloin on arvioinnissa huomioitava ainakin:
Me PING Helsingissä olemme luoneet arvopohjaisen vaikuttajakartoitusmallin, jolla löydetään yhteistyöhön parhaiten sopivat vaikuttajat, huomioiden kaikki eri näkökulmat. Autamme Sinua mielellään asettamaan vaikuttajayhteistyölle relevantit tavoitteet ja mittarit sekä löytämään näihin tavoitteisiin sopivat vaikuttajat.