IMPACT Helsinki – Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma Katso tallenne! →

5 vinkkiä somehäiriköinniltä suojautumiseen – Someturva tuo turvaa

Feikkiprofiilit, seksuaalinen häirintä, juoruilu ja stalkkaus… Milloin vaikuttajan kohtaama somehäirintä voi olla rikos? Haluamme jakaa Someturvan 5 vinkkiä somehäiriköinniltä suojautumiseen.

Me tiedämme, että somevaikuttajat ja sosiaalisen median yrittäjät ovat erityisen alttiita somehäirinnälle. Mutta mistä vaikuttaja voi hakea apua häiriköintiä kohdatessaan?

Someturva on ensimmäinen 24/7 palvelu, jonka kautta vaikuttaja saa asiantuntevaa ja henkilökohtaista apua somen ongelmatilanteisiin. Someturvalta voi pyytää anonyymisti neuvoa heti, kun jotain ikävää tapahtuu tai pelkäät, että jokin tilanne eskaloituu. Nopealla ja oikea-aikaisella puuttumisella suuremmat vahingot voidaan estää ja mahdolliset mainehaitat minimoida. Someturva tarjoaa osaavaa psykologista ja oikeudellista apua nopeasti, yksityisesti ja anonyymina.

5 vinkkiä somehäiriköinniltä suojautumiseen

1. Tee oman yksityisyyden kartta – Tee oma yksityisyytesi kartta ja rajaa itsellesi selkeästi mieleen, mitkä asiat haluat jakaa muille somessa ja mitkä asiat haluat pysyvän yksityisinä. Pohdi, mitä asioita et halua jakaa muille ja minkälainen tavoite sinulla on kohderyhmäsi tavoittamisessa. Pohdi: tarvitseeko kaikkea jakaa aina avoimesti?

2. Tunnista häirintä – Kritiikin ja häirinnän tunnistaminen voi olla joskus haasteellista ja niiden eroa voi olla vaikeaa erottaa. Karkeasti sanottuna kritiikki kohdistuu selvästi aina tekoon tai toimintaan sekä pyrkii olemaan korjaavaa tai haastavaa. Kritiikkiä on monia erilaisia muotoja, mutta tavallisesti sen tunnistaa siitä, että se menee suoraan ihon alle.

3. Oma hyvinvointi kaiken edelle – Häirinnän tunnistaa taas siitä, että kritiikin antaminen tehdään ikävällä tavalla, jolla pyritään loukata aidosti. Häirintä on useinmiten tahallista ja ilkeää sekä saattaa aiheuttaa häiriköidylle häpeän tunteen. Moni jää yksin asian kanssa ja syyllistää pahimmillaan jopa itseään. Häirinnän ydin on siinä, että se laukaisee kohteessaan sellaisen prosessin, jonka kanssa ei pysty enää kommunikoida tai toimia.

Jos teet somevaikuttajuutta työkseni, tärkeintä on aina pitää huolta omasta jakasamisesta. Ulkopuoliset eivät voi tehdä arviointeja sinun hyvinvoinnista, vaan sinun tulee tunnistaa oman jaksamisen resurssit. Älä jää tuleen makaamaan, vaan puolusta aktiivisesti omaa hyvinvointiasi. Mitä pidempään olet kritiikin kohteena, sitä syvemmät arvet se jättää sinuun. Häirintä ja kritiikki on tärkeää tiedostaa. Hallitse omaa mieltäsi, hyvinvointiasi ja rauhaa. Löydä omat keinosi oman hyvinvointisi priorisoimiseen.

4. Ota todistusaineisto talteen – Kerää häirinnästä todistusaineistoa sille tehtyyn omaan kansioonsa – kuvat, linkit ja oheistiedot. Suuren somemyrskyn sattuessa, pyydä kaverin tai työnhjausporukan apua ja suojele omaa psykologista hyvinvointiasi!

5. Ilmoita tilanteesta – Monet kokevat voimattomuutta häiriköinnin suhteen, mutta asioille on tehtävissä kuitenkin paljon. Kunhan et jää yksin. Ilmoita tilanteesa esimerkiksi Someturvalle, joka tarjoaa tilanteeseen oikeudellisen arvion, psykososiaalista ensiapua ja aitoa ymmärrystä tilanteeseen. Someturvan avulla myös poliisille pystytään antamaan selkeä ymmärrys tapahtuneesta vahingosta. Someturva auttaa vaikuttajaa pääsemään eroon häirinnästä ja Someturva antaa toimintaohjeet ja suosittelun mitä tilanteessa kannattaa tehdä. Someturva antaa sinulle arvion ja sinun ei tarvitse murehtia asiasta.

Täsmävinkki: Omaksu itsellesi valmiiksi suunniteltu prosessi, jonka voit ottaa heti käyttöön häirintää kohdatessasi. Älä jää ikinä yksin, vaan kommunikoi muille ja Someturvalle asiasta.

Tutustu Someturvan matalankynnyksen palvelupaketteihin täältä.

Nämä viisi Someturvan vinkkiä ja paljon muita mielenkiintoisia puheenvuoroja kuultiin huhtikuisessa PING Helsingin järjestämässä somevaikuttajien PINGspiraatio- aamussa 15.4.2021 klo 9-11. Etätapahtumassa pureuduttiin mielenkiintoisten puheenvuorojen ja tuttujen vaikuttajien paneelikeskustelun muodossa somevaikuttajien yhteiskunnaliseen rooliin sekä heidän kohtaamaan häiriköintiin, somemyrskyihin ja niistä selviytymiseen.

Tapahtuman mahdollistajina oli Someturva ja Vastuullinen Lahjoittaminen ry.
Voit katsoa tapahtuman tallenteen täältä.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: