fbpx
F-Secure Safe

Väititkö lukeneesi käyttöehdot? Se on internetin suurin valhe

Matkustan junalla useita kertoja viikossa. Nappaan Tampereen asemalta aamiaisen – herkullisen täytetyn leivän ja ison kupin Tampereen paahtimon kahvia. Valitsen paikan kausilippulaisten vaunusta, asetun ikkunan viereen, avaan tietokoneen ja aloitan työpäivän samaan aikaan kun aurinko alkaa nousta Tampereen Tornihotellin takaa.

Koko elämämme on internetissä. Maksamme laskut, varaamme lääkärikäynnit, teemme kauppaostokset ja delegoimme työtämme verkossa. Näennäisesti pidämme myös huolta tietoturvastamme: meillähän on kaikkiin palveluihin eri salasana! Ainakin melkein kaikkiin. Vaihtamalla silloin tällöin salasanan tyttären nimestä pojan nimeksi kuvittelemme olevamme turvassa.

Todellisuus on kuitenkin täysin toinen.

Puhuimme verkon turvallisuudesta ja vaaroista PING Helsinki Studiossa helmikuussa. F-Securen Anssi Korpilaakso aloitti oman puheenvuoronsa näyttämällä, mitä älypuhelimemme meistä kertovat. Muutaman sekunin skannauksen jälkeen screenillä komeilivat paitsi laitteemme, myös jokaisen osallistujan kotiverkot, kahviloiden avoimet verkot ja se sama VR:n junaverkko, johon itse joka aamu liityn. Olin hämmentynyt. Vielä enemmän hämmennyin siitä, että kuka tahansa alkeellisellakin nörtti-innostuksella varustettu henkilö voi junassa nähdä mitä teen ja ennen kaikkea missä surffaan. Studion puheenvuoron jälkeen nolotti: olin surutta käyttänyt jokaista avointa verkkoa laskujen maksamiseen tai veroasioiden hoitamiseen ajattelematta hetkeäkään, ketkä kaikki muut verkkoa voivat käyttää.

Anssi Korpilaakso F-Secure

En onneksi ollut ainoa. Moni Anssin puheenvuoron pointeista tuli Studion osallistujille yllätyksenä. Harva meistä oli ajatellut omaa verkkokäyttäytymistä teknologian näkökulmasta – koko nimen tai asuinpaikan salaamisesta ei ole juurikaan hyötyä silloin, kun vieruskaveri näkee luottokortti- ja terveystietomme.

Tätä samaa aihetta käsitellään myös PING Helsinki Business Festivalissa huhtikuun lopussa, kun Mikko Hyppönen, yksi maailman tunnetuimmista tietoturvaguruista herättelee bisnesfestareiden osallistujia varautumaan vielä nykyistäkin avoimempaan internetiin. Jo nyt annamme yrityksille valtavasti tietoa itsestämme, mutta mikä on sen kaiken hinta? Päivittäin valehtelemme lukeneemme eri palveluiden käyttäjäehdot ja myymme muutaman tykkäyksen hinnalla puhelinnumeromme, osoitteemme ja lastemme kuvat kenelle tahansa. Mitä näillä tiedoilla voidaan tehdä ja ennenkaikkea, mitä niillä tehdään jo nyt?

F-Secure Freedom

Studion jälkeen viisi PING Helsingin Ambassadoria pohti omaa verkkokäyttäytymistään ja someidentiteettiään. Käy lukemassa jutut ja ota käyttöön vuoden ilmainen F-Secure Total, jolla pystyt suojaamaan kaikki eri älylaitteesi.

  1. ”Reilu vuosi sitten eräs lähipiiriimme kuuluva henkilö joutui identiteettivarkauden kohteeksi. Postilaatikosta alkoi yllättäen tipahdella laskuja verkko-ostoksista, joita hän ei ollut koskaan tehnyt.  Ensimmäinen lasku olisi voinut mennä verkkokaupan erehdyksen piikkiin. Kun epämääräisiä laskuja ilmestyi lisää, alkoi touhu haiskahtaa rikolliselta.” Jani ja Aleksi, Kaikki Paketissa
  2. ”Ahaa, katsokaas, kun kuka tahansa samaa wifiä käyttävä pystyy näkemään kaiken sen verkon sisällä tapahtuvan salaamattoman liikenteen. Siis kaiken sen mitä teet, missä kävit ja mitä hait. Jos kahvilassa on joku inhottava tyyppi, pystyy hän varastamaan esimerkiksi PayPalin sisäänkirjautumistiedot, ohjaamalla sinut valesivustolle, joka kyllä näyttää aivan PayPalin sivulta, mutta tosiasiassa onkin hänen itsensä pystyy pistämä. Aika inhottavaa. Ja kaikki tämä sen takia, että liityit tuntemattomaan wifi -verkkoon, etkä suojannut yhteyttäsi.” Katarina, Rosemary’s 
  3. ”Taannoin eräs hyvin some-kriittinen toimittaja kuitenkin oli närkästynyt kirjoituksistani. Hän oli lukenut läpi suunnilleen kaiken kirjoittamani vuodesta 2010 alkaen ja löytänyt postauksen, jossa kerroin seksikumppaneideni silloisen lukumäärän. Toimittaja ei voinut ymmärtää tätä, vaan aggressiiviseen sävyyn uteli, että enkö yhtään ajattele kirjoituksiani ja mitäs jos isoäitisi tai sukulaisesi lukisivat postauksen, eikö muka yhtään hävetä.” Eino Nurmisto, Tämän kylän homopoika 
  4. ”Haluan kertoa, että se mitä sanotaan anonyymiyden varjossa ei tarkoita sitä, että anonyymi olisi aina anonyymi. Varsinkin jos ei hallitse anonyymiyden suojaamista verkossa. Minulle on usein kommentoitu samasta IP-osoitteesta ja vaihdettu vain nimimerkkiä ja sähköpostiosoitetta. Kuitenkin minä olen sitten nähnyt IP-osoitteesta, että viestit tulevat aina yhdeltä ja samalta ihmiseltä.” Maiju Kauppila, Pinkit Korkokengät 
  5. Matkailevat varmasti kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Starbucks lienee helpoin ja paras ilmaisen wifin tarjoaja. Yleensä sen käyttö ei vaadi rekisteröintiä eikä salasanaa, senkus vain etsii puhelimen wifi-listasta kahvilan nimen’ ja yhdistää siihen. Tähän menee ehkä se kolme sekuntia, ja sen jälkeen onkin puhelin kytketty tuohon netin ihmeelliseen maailmaan. Whatsapp alkaa taas laulaa sulosointujaan ja punaiset pallerot applikaatioiden ylänurkassa kertovat, että olet vielä olemassa virtuaalimaailman menossa.” Karoliina Åman, From Karoliina

 

 

Emmi Nuorgam

 

F-Secure on PING Helsinki Business Festivalin stream host ja isännöi tapahtuman tulevaisuusaiheisia sisältöjä. Katso tapahtuman nettisivuilta koko ohjelma ja osta liput Suomen suurimpaan sisältömarkkinointitapahtumaan. 

Kuvat: Karoliina Åman ja Katarina Kirvesmäki

About the author

PING Helsinki on vaikuttajamediatoimisto, joka tuo yhteen vaikuttajat eri kanavista ja kaikilta toimialoilta. PING Helsingin kautta vaikuttajayhteistyön suunnittelu on helppoa ja tuloksellista olipa kysymys H2H Strategiasta, vaikuttaja-analyysista, kampanjasta, konseptoinnista, kilpailusta tai elämyksistä. PING Helsinki pitää yllä kaikille avointa somevaikuttajien eettistä koodistoa ja tekee jatkuvaa vaikuttajamarkkinoinnin tutkimusta.