Miten markkinoida kun Sukupolvi Z keskittyy kuin kultakala?

Sukupolvi Z, eli 1990-luvun puolivälin jälkeen tai 2000-vuosikymmenen alussa syntyneet nuoret saattavat omata edeltäjiään lyhyemmän keskittymiskyvyn – but don’t let that fool you. Tämän sukupolven nuoret eivät ole suinkaan hölmöjä tai laiskoja. Sukupolvi Z tietää mitä haluaa eikä hukkaa aikaansa. Nuoret luottavat ennemmin ystävien sanaan kuin brändin viestiin ja ovat tarkkoja arvomaailmastaan.

Vaikka sukupolvi Z:n edustajat ovat nuoria, on kohderyhmän ostovoima kasvamassa kovaa vauhtia ja jokaisen markkinoijan on tärkeä ymmärtää että perinteiset bannerimainokset tai Facebook-postaukset eivät tule tavoittamaan tätä kohderyhmää. A-lehtien liiketoimintajohtaja Anni Lintulan esityksessä tiistain PING Studiossa paljastui, että tällä kohderyhmällä on 2020 vuoteen mennessä 44 biljoonan dollarin ostovoima.

PING Studio Sukupolvi Z – Mitä jokaisen markkinoijan tulisi tietää? pidettiin 9.10. Väinö Kalliossa, Helsingissä. Paikalla oli 140 vaikuttajaa ja vaikuttajamarkkinointia tekevää yrityksen edustajaa. PING Studioon voi osallistua aina myös livestriimin kautta, jonka voi katsoa täältä.

Kuvat: Sami Takarautio / @samimatias

Miten sukupolvi Z sitten tavoitetaan?

Sukupolvi Z kyseenalaistaa auktoriteetin

Harva brändi voi markkinoida onnistuneesti suoraan Z-sukupolvelle vaan markkinointiviestin on kuljettava ystävien kautta luodakseen vaikutusta. Sukupolvi Z kommunikoi aktiivisesti suoraan ystävien kanssa esimerkiksi Snapchatissä, joka on Suomessa edelleen yksi parhaita kanavia nuorten kuluttajien tavoittamiseen.

Auktoriteetin kyseenalaistaminen nostaa vaikuttajamarkkinoinnin tärkeyttä ja potentiaalia. Vaikuttaja toimii parhaillaan kanavana yksittäisen nuoren kuluttajan ja brändin viestin välillä.

– Pyrin tekemään sisältöä jota katsoessa yleisö kokee tuntevansa mut ja vastaan aina parhaani mukaan kaikkiin seuraajilta tuleviin viesteihin, kertoo tubetähti Sita Salminen PING Studion Q&A:ssa.

Parhaimmillaan vaikuttaja onkin seuraajalleen kuin ystävä jonka suositukseen voidaan luottaa.

Brändin arvot ja rohkeus tärkeimpiä meriittejä

Papananaama-tubekanavastaan tuttu Sini Laitinen kertoi luopuneensa täysin erään meikkibrändin käytöstä ja antaneensa kaikki brändin tuotteet pois kun paljastui ettei hän olisi voinut allekirjoittaa kyseisen brändin johdon arvoja.

Nuoret ovat entistä valveutuneempia oli kyse sitten ympäristöstä, tasa-arvosta tai muusta maailman politiikasta. Vaikuttajan on voitava seistä yrityksen arvojen takana ja kaiken on oltava läpinäkyvää jokaisen osapuolen suuntaan.

– Tulevaisuuden brändin on uskallettava ottaa rohkeasti kantaa, toteaa A-lehtien nuorten medioiden liiketoimintajohtaja Anni Lintula. Tulevaisuudessa yritys ei enää pärjää miellyttämällä kaikkia, vaan tarvitaan rohkeaa kannanottoa jotta voidaan tavoittaa nuoremmat kohderyhmät.

Vapa on tehnyt pitkäjänteistä yhteistyötä Bayerin kanssa osallistumalla ehkäisyaiheiseen keskusteluun Suomen ykkösvaikuttajien kautta. Kampanjan kautta ollaan nostettu rohkeasti esille arkoja aiheita kuten ehkäisyn pettäminen ja se miksi ehkäisy tuntuu usein jäävän naisten harteille. Nuoret ollaan tavoitettu heille relevanteissa kanavissa heille sopivilla tavoilla. Kampanjassa mukana olleen WTD:n Natan postaus ’Paneminen on yhteinen asia’ on ollut yksi hänen bloginsa luetuimpia juttuja, vaikka kyseessä on kaupallinen yhteistyö.

Kaupallisuus on kiinnostavaa kun se tehdään oikein

Kaupallisuus ei karkota yleisöä kun sisältö on hyvää. Terveystalon kanssa yhteistyössä tehty podcast on ollut Lily Talks -podcastsarjan kuunnelluin jakso. – kun aihe osuu oikeaan aiheeseen ja kohderyhmään, on kaupallinen yhteistyö ihan yhtä kiinnostavaa kuin mikä tahansa orgaaninen sisältö.

Kaupallinen yhteistyö ei kiinnosta, jos mainostaja on omien arvojen vastainen mikä tekee sisällöstä päälleliimatun tuntuista, kertovat vaikuttajat Anna Kauhala Anna Vihervaarasta -blogista. On brändin, vaikuttajan ja yleisön etu että yhteistyössä tärkeimpänä meriittinä on aina aitous.

Lisäksi sukupolvi Z:aan puree erinomaisesti huumori. Vaikuttajamarkkinointitoimisto Monochromen Emma Naumanen esitteli studiossa Liikenneturvan kanssa toteutetun vaikuttajamarkkinointikampanjan. Nuorta ei tavoiteta informaatioähkyn tai pelottelun kautta mikä voisi tuntua luontevalta puhuttaessa liikenneturvallisuudesta. Kampanjaa lähestyttiinkin huumorin kautta. Liikenneturvan Meemi-aiheisen pyöräilykypärä vaikuttajayhteistyön ideana oli vaikuttaa nuorten asenteisiin liittyen pyöräilykypärän käyttöön. Kampanja toteutettiin räväköiden vaikuttajien ja huumorin avulla.

Tavoita nuori oikeissa kanavissa oikeiden vaikuttajien kautta

Sukupolvi Z ei vanhempiensa lailla selaile Facebook fiidiään, vaan kommunikoi aktiivisemmin Snapchatissa, Youtubessa ja Instagramissa.

Viesti tubetähti Sini Laitiselta oli myös luottaa nuoreen yhteistyösisältöä suunnitellessa – hän tietää aina itse parhaiten mikä toimii omassa kanavassa ja usein yritysten kannattaisi uskaltaa lähteä mukaan myös rohkeampiin hullulta tuntuviin ideoihin. Sini muistutti markkinoijia myös siitä, että internetissä aika kuluu muuta maailmaa nopeammin – jos joku oli trendikästä viime kuussa somemaailmassa, se saattaa olla tänään jo vanha juttu.

Kiinnostava vaikuttaja on helposti samaistuttava ja aito. Sukupolvi Z:aa ei kiinnosta liiallisuuksiin hiotut täydelliset Instagram-kuvat, vaan sisältö saa olla rönsyvää ja realistista. Aitouden lisäksi huumori ja rohkeus ottaa kantaa myös vaikeampiin asioihin tekevät vaikuttajasta uskottavan sukupolvi Z:n kanavissa.

Sita Salminen myös muistutti Q&A-session aikana, että markinoijan on tärkeä tutustua vaikuttajiin ja heidän tavoittamiin kohderyhmiin etukäteen perusteellisesti eikä tuijottaa pelkästään seuraajamääriä tai sitoutumisastetta. Makrotason vaikuttajissa korkea sitoutumisaste ja responssi yhdistyy hyvään kattavuuteen.

Jos haluat oppia vielä lisää sukupolvi Z:lle markkinoimisesta, voit katsoa tiistain PING Studion livestriimin kokonaisuudessaan täältä. 

 

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: