fbpx

Pilottijaksosta ohjelmistokarttaan – intohimona televisiosarjoista bloggaaminen

Toukokuu 2014. Istun tukholmalaisen luksushotellin kokoustiloissa kolmen muun pohjoismaalaisen bloggaajan kanssa, ja meitä vastapäätä istuvat Orange Is the New Black -televisiosarjan päätähdet Taylor Schilling ja Laura Prepon. Meidän jännittämisestä huolimatta tapaaminen on onnistunut, sillä näyttelijät ovat rennompia meidän kuin aikaisempien toimittajien seurassa. Juttua riittää, ja saamme muistoksi yhteiskuvat ja nimikirjoitukset. Tapaamisesta poistuessamme pyörittelen päätäni ja mietin, että miten ihmeessä päädyin sinne ja voinko nyt sanoa olevani oikea bloggaaja.

Tarve luoda oma yhteisö ja yleisö

Elokuu 2013. Kesän viimeiset lämpimät päivät kuluvat verkkaisesti ohi, ja minä olen levoton. Kaipaan uutta harrastusta, jotain mukavaa puuhastelua, joka tuntuisi omalta. Ainahan voisin kirjoittaa blogia, naurahdan mielessäni. Se olisi kyllä mukavaa, sillä yliopistosta valmistumisen jälkeen kirjoittamista on jo vähän ikävä, ja olen blogeja seurannut säännöllisesti jo monta vuotta. Mutta mistä kirjoittaisin? En varsinaisesti ole muoti- tai lifestylebloggaaja-ainesta, eikä tuolloin vielä ollut pinnalla juuri muunlaisia viihteellisempiä blogeja. Mistä minä pidän ja tiedän? No, televisiosarjoista, mutta eihän siitä voi kirjoittaa blogia – vai voiko?

Aiheen valittuani aloin suunnitella innoissani blogiurani käynnistämistä. Useammat ihmisethän julkaisevat mahdollisimman pian ensimmäiset kirjoituksensa asiaa sen enempää miettimättä, mutta minä aloitin suunnittelusta. Blogien pitempiaikainen seuraaminen oli luonut takaraivoon aikamoisen kasan tietoa omista mieltymyksistä ulkoasun, kirjoitustyylin ja sisällön suhteen, ja näitä lähdin toteuttamaan omassa blogissani. Minulla on vieläkin tallella usean sivun sepustukseni tulevista blogikirjoituksista, postaussarjoista, ja yleisestä ideoinnista, ja näistä ammennan, kun aika ajoin inspiraatio on hukassa blogin suunnan suhteen.

Blogilta halusin alusta asti yhteisöhenkeä, toisia ihmisiä, jotka rakastavat televisiosarjoja yhtä paljon kuin minä, ja jotka voivat intoilla yhtä hyvin juonikuvioista kuin sarjojen popkulttuuriviittauksistakin. Halusin yleisön ja kanavan omalle intohimolleni, ja halusin kehittyä kirjoittajana ja bloggaajana, sillä en alkanut kirjoittaa blogia vain lopettaakseni sen parin kuukauden päästä uuden villityksen löydyttyä. Halusin luoda sellaisen blogin, jota itse haluaisin lukea, sillä suomeksi en sellaiseen ollut törmännyt. Hain inspiraatiota bloggaamiseen kotimaisista lempiblogeistani ja sisältöön eniten kuluttamiltani televisiouutissivustoilta. Omaa blogia täytyy rakastaa, sillä jos et sinä, miksi kukaan muukaan?

Maria ja OITNB-tähdet Prepon ja Schilling

Bloggaajana toimittajien joukossa

Maaliskuu 2015. Kuuntelen ympärilläni käytävää keskustelua niin innostuneena, että oma osallistuminen meinaa unohtua kokonaan. Kysymyksiä tulitetaan nauhurien pyöriessä ja sormien naputellessa muistiinpanoja, ja kysymyksiin vastailee Game of Thrones -hittisarjan tähti Nikolaj Coster-Waldau. Minä ja kolme toimittajaa olemme vuorostamme tekemässä ryhmähaastattelua tanskalaisen tähden kanssa, ja ammattilaisten otteista näkee kiireen saada vastaus omiin kysymyksiin ja täytettä otsikoihin. Minä katson lentomatkalla hätäisesti sutaistuja kysymyspohdintojani, ja kerään rohkeutta tunkea keskusteluun mukaan. Saan kysyttyä molemmat kysymykseni hahmosta ja sarjan kulisseista, ja saan haastateltavan jopa naurahtamaan. Reissun jälkeen huomaan yhden kysymykseni ja sen vastauksen päätyneen myös johtavan kotimaisen uutisjulkaisun artikkeliin.

Olen televisiobloggaaja, mutta en ole toimittaja. Käyn samoissa tapahtumissa kuin viihdetoimittajat, ja kirjoitan samoista aiheista kuin uutistoimittajat, mutta olen bloggaaja. Joku voisi sanoa, että olen vain bloggaaja, sillä en saa työstäni varsinaisesti palkkaa, eikä minulla ole kaikkia varsinaisten toimittajien saamia etuja. Olen kuitenkin bloggaaja, ja minut rinnastetaan usein toimittajiin, sekä tapahtumien, postituslistojen että uutisoinnin suhteen. Olen vapaa kirjoittamaan, mistä haluan, mutta saan upeita mahdollisuuksia rakastamiini televisiosarjoihin liittyen. Bloggaaminen on edelleen monille ihmisille hiukan hankala ala kategorisoida, mutta se on juuri koko homman hienous: bloggaajana voin luoda oman tarinani, liittyi se sitten blogin sisältöön tai ulkoiseen toimintaan.

Kaltaisiani televisiobloggaajia ei ole kovin montaa Suomessa, joten blogin profiilin nostaminen on täysin omalla vastuullani. Olen tehnyt jonkin verran yhteistyötä eri televisioyhtiöiden ja suoratoistopalveluiden kanssa, ja kysyttäessä olen saanut kuulla blogini houkutelleen intohimoisen tekemiseni ansiosta. Näitä tapauksia lukuun ottamatta yritykset eivät oikein ole tietoisia blogistani, sillä korkeasta hakukonenäkyvyydestä huolimatta tällaiselle erikoisaiheblogille ei ole olemassa valmiita markkinointikäytäntöjä. Yleisemmällä aiheella voisi varmasti saada enemmän näkyvyyttä ja korkeamman profiilin blogimaailmassa, mutta intohimon puute näkyy blogissa helposti läpi.

Blogini erikoista aihetta ihmettelevät sekä media-alan ammattilaiset että kaverit ja sukulaiset. Monelle tutulle blogiharrastukseni konkretisoituu, kun kerron olohuonettamme hallitsevan 65-tuumaisen television olevan lainassa televisiovalmistajalta, ja näytän kuvia muutamasta kokemastani pressitapahtumasta. Koska minua ei helposti mielletä bloggaajaksi aiheeni erikoisuuden takia, en ole kovin aikaisin itseäni myöskään bloggaajaksi nimittänyt. Viimevuotinen PING Helsinki -tapahtuma opetti minut kuitenkin kulkemaan pää pystyssä ja esittelemään itseni televisiobloggaajana, sillä se minä olen.

Marja Hintikka Live Maria ja Marja

Tasapainoilua elämän ja blogin välillä

Helmikuu 2017. Seitsemän kuukauden ikäinen esikoispoikani nukkuu sikeästi yöuniaan, ja minä istun koneen ääressä kirjoittamassa. Illat ovat omaa aikaani, ja yöunet jäävät vähäisiksi, sillä tekemislista on aina liian pitkä. Televisioblogin päivittäminen, uudemman äitiysblogin päivittäminen, muiden blogiasioiden hoitaminen, kotitöiden tekeminen, ystävänpäivälahjojen virkkaaminen, liikunnan harrastaminen, itsensä hemmottelu, teen juonti, ja mikä tärkeintä, televisiosarjojen katselu. Elämä on jatkuvaa tasapainottelua, mutta omasta intohimostani haluan pitää kiinni. Vaikka aikatauluongelmat helpottaisivat blogeista luopumisen myötä, helpottuu elämä yleensä, kun pitää kiinni intohimostaan kirjoittamiseen ja bloggaamiseen.

Olen tehnyt harrastuksestani toisenkin harrastuksen, ja aina välillä tämä uudempi harrastus liukuu ammattimaiseen suuntaan. Kolmen ja puolen vuoden aikana olen oppinut sanomaan olevani bloggaaja, ja nykyään osaan myös tunnistaa itseni sisällöntuottajaksi. Vaikka minulla on vielä paljon opittavaa varsinkin omien vinkkieni noudattamisessa, annan muutaman neuvon innostuneille harrastajille:

 

  1. Tee, mitä rakastat, ja kirjoita, mistä tiedät.
  2. Muista, miksi ja kenelle kirjoitat.
  3. Suunnittele alussa ja tasaisin väliajoin.
  4. Tarkastele blogiasi kokonaisuutena ja itseäsi brändinä.
  5. Ota rohkeasti yhteyttä yhteistyökumppaneihin!

 

Yleisten bloggaamisohjeiden lisäksi haluaisin kehottaa erikoisblogin aloittavaa miettimään, miten blogin sisältöä pystyy saamaan monipuolisemmaksi. Jos kirjoitat sulkapallosta ja itsestäsi lajin harrastajana, voit varmastikin kirjoittaa myös pelimatkoista, turnausten ruokapuolesta, erilaisista pelaajatyypeistä, parhaista välinevalinnoista, ja voit myös haastatella toisia pelaajia, valmentajia ja vaikka tuomareita. Voit raportoida lajin tapahtumista Suomessa ja maailmalla sekä ottaa kantaa lajisi näkyvyyteen mediassa ja popkulttuurissa. Sen sijaan, että tuijottaisit ympyrän keskipisteessä olevaa aihettasi, asetu seisomaan aiheesi paikalle ja tarkastele maailmaa sen ympärillä; näin löydät paljon uutta sisältöä aiheeseesi olennaisesti liittyen.

Haluaisin lukea tällaisen postauksen bloggaamiseeni liittyen jälleen kolmen vuoden päästä ja huomata, että olen mennyt ja kehdannut, tehnyt ja rohjennut, ja että minulla olisi jälleen iso pino mahtavia muistoja ja uusia mahdollisuuksia. Ehkä tuolloin televisiobloggaaminen olisi jo aivan normaali käsite mutta minä kaikkea muuta kuin normaali televisiobloggaaja.

 

 

mariahakkala_alabanneri

Kansikuva: HBO Nordic

About the author

PING Helsinki on vaikuttajamediatoimisto, joka tuo yhteen vaikuttajat eri kanavista ja kaikilta toimialoilta. PING Helsingin kautta vaikuttajayhteistyön suunnittelu on helppoa ja tuloksellista olipa kysymys H2H Strategiasta, vaikuttaja-analyysista, kampanjasta, konseptoinnista, kilpailusta tai elämyksistä. PING Helsinki pitää yllä kaikille avointa somevaikuttajien eettistä koodistoa ja tekee jatkuvaa vaikuttajamarkkinoinnin tutkimusta.