Arvopohjaisen markkinoinnin ammattitapahtuma IMPACT Helsinki 24.5. Katso ohjelma! →

Internet on vihapuheesta ja trolleista rikki

Neljättä kertaa järjestettävän PING Helsinki Studion aihe käsitteli kaikille valitettavan tuttuja aiheita: vihapuhetta, trolleja ja tietoturvauhkia.

Studion pysäyttävän pääpuheenvuoron piti informaatiosotaa ja Venäjän valeuutisia tutkinut ja esille nostanut toimittaja Jessikka Aro. Mielenkiintoisia case-puheenvuoroja kuultiin myös F-Securelta, Unicefiltä ja Poliisihallitukselta.

Internetin pimeästä puolesta keskustelemassa olivat Lidlin maitomainontaa kritisoinut Eino Nurmisto Tämän kylän homopoika –blogista, sekä allekirjoittanut tuplaroolissa Poliisin Pysähdy!-sarjan #kivapuhe-videon käsikirjoittajana ja ohjaajana, sekä Mamma rimpuilee –blogin bloggaajana. Meitä jututtamassa oli oman jättisaavillisensa vihapuhetta saanut Emmi Nuorgam.

Vaikuttajat vihapuheen kohteena

Mielipidevaikuttajat ovat mediassa yhä suuremmassa roolissa. Suosio kasvaa kohisten, ja usein suosion myötä myös internetin ikävät puolet nostavat päätään. Harvassa ovat toimittajat, bloggaajat tai minkä tahansa alan idolit, jotka eivät olisi saaneet osakseen itseensä kohdistuvaa vihapuhetta.

Venäjän valeuutisia ja disinformaatiota levittävän trollitehtaan esille nostanut Jessikka Aro joutui valtavan, edelleen jatkuvan masinoidun vihapuheen kohteeksi. Silti aina aiheiden ei tarvitse olla suuria joutuakseen ryöpytykseen – kauppaketjun arvostelunkin on nähty aiheuttavan kohtuutonta vihaa.

Onko vihapuhe osa internetin keskustelukulttuuria, jota pitää vain sietää?

Ei. Poliisin viestintäpäällikkö Marko Luotonen myöntää, että poliisin on vaikea puuttua kaikkeen internetissä tapahtuvaan vihapuheeseen, saati lopettaa sitä kokonaan. Siitä huolimatta hän kehottaa kaikkia ilmoittamaan näkemästään tai saamastaan vihapuheesta vinkkinä tai suoraan rikosilmoituksena, mikäli kokee rikoksen tunnusmerkkien täyttyneen. Mitä matalampi kynnys, sen parempi, Luotonen painottaa.

Näin poliisille kertyisi kattava kokonaiskuva ja vähintään tärkeää tietoa internetissä tapahtuvasta vihapuheesta. Kun Luotoselta kysyttiin, miten resurssipulan vuoksi moniin vihapuherikoksiin puuttumatta jääminen saataisiin estettyä, vastaukseksi saatiin vaikuttajiin vetoaminen. Poliisi työskentelee niissä raameissa, jotka heille on päättäjiltä annettu.

Miten valeuutisia, trolleja ja vihapuhetta vastaan voidaan taistella?

Jessikka Aro nosti yhdeksi suurimmaksi ongelmaksi informaatiosodassa sen, että aina löytyy ihmisiä, jotka uskovat kaiken.  

On tärkeää, että valhetta vastaan noustaan totuudella ja että loputtomalta tuntuvaa tannerta jaksetaan tampata. Vaikka yleensä ohje vaikkapa trollien kohtaamiseen on, että ne jätettäisiin huomioimatta, ”ei ruokittaisi”, joskus niitä vastaan nouseminen voi toimia yllättävällä tavalla.

Erinomainen esimerkki lienee taannoinen Unicefin päätös vastata kaikille testamenttikampanjaansa reagoineille vihaisille kansalaisille ja valheellista tietoa huutaneille kommentoijille. Viraaliksi noussut osuva yhdeksän kohdan vastaus yhteen kommenteista on yksi legendaarisimmista vastineista. Koko älämölö kääntyi itseään vastaan ja Unicef veti pidemmän korren.

Kiitos somehuutelijoiden, Unicefin kassassa nähtiin positiivinen piikki.

Käytä ääntäsi

Vaikuttajilla on tärkeä rooli tässä taistelussa. Ottamalla itse osaa keskusteluun, tukemalla ihmisiä, jotka nostavat totuuden esille valheiden takaa sekä valistamalla oikean ja valheellisen uutisoinnin eroista, kannamme kortemme kekoon rakkaan internetimme hyväksi.

Siinä on niin paljon hyvääkin. Ei anneta sen mennä kokonaan rikki.

 

 

laura_alabanneri

 

Katso kuvat Studiosta PING Helsingin Facebook-sivulta.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: