Jos haluat rahaa reissuun, ole sitkeä ja kekseliäs

Nykyään seikkailija, vuorikiipeilijä Pata Degermanin hankkeille jopa tarjotaan kumppanuutta tai aina hänen ei tarvitse tuottaa palveluja rahan eteen. Aina ei kuitenkaan ole ollut niin ja yhteistyön perusteluja ei ollut aluksi helppo tuoda esiin. Ei raha vieläkään kasva puissa vaan jokaiselle hankkeelle täytyy tehdä rohkea yhteydenottosuunnitelma ja laskelma. Ja palkitsevinta tekijälle itselleenkin on, että yhteistyöstä syntyy jotain konkreettista.

Miljoonia euroja reissuihinsa kerännyt Pata opasti PING Goes Outdoors – Studion osallistujia  olemaan sitkeitä ja kekseliäitä rahankerääjiä. Mutta myös seuraamaan sydäntään ja tarjoamaan kumppaneille todellista vastinetta rahoille. Huolellinen, reilu ja pitkäjänteinen työ tuottaa parhaan tuloksen.

Patan seuraava reissu maksaa 1,2 miljoonaa euroa. ”Helpointa on mennä yritykseen ja antaa kumppaneille jotain sellaista, mikä heitä kiinnostaa. Vaikeinta on kuitenkin keksiä, mikä heitä todella kiinnostaisi”, hän kertoi.

Patan hankkeita suunnitellaan joskus monta vuotta ja tavoittavuusluvut lasketaan moneen kertaan, jotta kumppaneille saadaan mahdollisimman tarkka tieto, millainen ja kuinka suuri yleisö pystytään tavoittamaan. Hyvä tulos saadaan, jos eri yhteistyökumppaneiden tavoitteet sopivat yhteen ja sisältö löytää asiakkaat myös ristiin. Seuraavan reissun kumppaneiden logot näkyvät videolla, joka jaetaan kaikille kumppaneille. Silloin logot tavoittavat yhteensä yli 40 miljoonan katsojan yleisön.

Konkreettisia ohjeita kumppaneiden hankkimiseen Pata antoi useita: suunnittele hyvin, kuuntele tarkasti ja ammu monesta suunnasta yhtä aikaa ja tarkasti, älä haulikolla sinne tänne. Kumppaneiden luokse kannattaa mennä rohkeasti, sillä kukaan ei tule etsimään, jos piiloudut.

Kuva: Laura Satamo / Toinen tiistai

Aluksi oli varovainen unelma

Se sama ohje: seurata sydäntä ja olla itselleen rehellinen, toistui muidenkin puhujien aiheissa. Antti Huttusen Retkipaikka alkoi yhdestä blogista ja muutamasta kirjoittajasta. Nyt verkostossa on noin 70 kirjoittajia ja sivusto on laajenemassa kokonaisvaltaiseksi palveluksi, josta retkeilijä löytää kaiken tarvitsemansa, myös majoituksen ja muut palvelut.

Työ on laajentunut Metsien kätkemä –tv-sarjaan, mobiilisovellukseen ja kirjoihin. Retkipaikka-sivustolla on noin 845 000 kävijää vuodessa, tänä vuonna mennään jo yli miljoonan. Juttuja on luettu seitsemän miljoonaa kertaa.

Yksi hyvä esimerkki Retkipaikan menestystarinoista on Repovesi, mistä luettiin juttuja vuoden 2015 aikana noin 40 000 kertaa.

”Palvelusta on tilaajalle merkittävää hyötyä. Me myymme oikeuksia ja neuvomme, kuinka palvelua voisi käyttää tehokkaasti”, Antti kertoi.

Retkipaikan kulmakiviä on, että tarinoissa käytetään paljon kuvia ja jokainen tarina on kokemus. Silloin lukija voi kokea millaista on olla Repovedellä ja haluaa tehdä saman itsekin. Jutut myös leviävät hyvin ja suunnitelmallisesti.

Kansallispuistoille Retkipaikka tekee yleensä paketin, johon kuuluu muun muassa kartta. Samalle alueelle tehdään esimerkiksi viisi juttua, jolloin peitto on parempi ja ajallinen jatkumo pitenee. Vanhaakin sisältöä saadaan näin nostettua uudelleen.

Menestystarinana PING Studiossa kuultiin myös Suomen Ladun Nuku yö ulkona –kampanja. Panu Könönen kertoi, että tapahtuman Facebook-sivustolla oli viime vuonna 638 000 käyttäjää, joista 54 000 kävi tapahtuman sivuilla ja yli 17 000 vastasi kutsuun. Mainosrahaa kampanjaa käytettiin 180 euroa, mutta nyt, kun tapahtuma toistuu, tarvitaan jo suurempia panoksia. Myös perinteinen media tykkää some-ilmiöistä: ulkonanukkumiskampanjasta on tehty yli 100 juttua.

Suunto puolestaan on hyödyntänyt kuluttajien kokemuksia. #suuntosummit –tapahtumaan koottiin 15 käyttäjää eri puolilta maailmaa ja heille järjestettiin tehdasvierailu, laiteopastusta ja vapaa-ajan ohjelmaa luonnossa. Liisa Palmu Suunnosta kertoi, että viikonloppu oli antoisa ja toi kuluttajat yhteen brändin kanssa. Osallistujat olivat niin innostuneita tarjonnasta, että he maksoivat itse matkansa ja suostuivat silti brändin puolesta puhujiksi.

”Opimme, että tarttuva intohimo on vahva voima. Tärkeää on tehdä haku- ja valintaprosessi huolellisesti ja tutustuttaa osallistujat toisiinsa jo etukäteen vaikkapa Facebook-ryhmän kautta.”

Kuva: Laura Satamo / Toinen tiistai

Hyvän asian puolesta

Q&A-osion osallistujilta kysyttiin, minkä brändin vuoksi he olisivat valmiita matkustamaan omilla rahoillaan toiselle puolelle maailmaa rakentamaan tuotteen brändiä. Osallistujat olivat Nella Himari (Kaukokaipuu/Suomiretki), valokuvaaja Konsta Linkola, Eveliina Tistelgren (Eevsku) ja Pata Degerman. He nimesivät kaikki kohteita, joissa voi tehdä hyvää, esimerkiksi WWF:n, Luontoliiton, Unescon, lapset ja luonnon.

Heiltä kysyttiin myös, kuinka he valitsevat kumppaninsa. Kaikki pitivät tärkeänä yhteisiä arvoja ja kiinnostuksen kohteita. Esimerkiksi Eveliinalle on tärkeää luonto ja hyvinvointi, Patalle eettisyys ja hauskuus. Kaikki keskustelijat muistuttivat, että sopimukset kannattaa tehdä huolellisesti, ja sitä oppii vain tekemällä.

Sateisessa metsässä on hyvä hengittää

Päivän päätteeksi osallistujat suuntasivat vielä sateesta välittämättä metsään haistelemaan, katselemaan, kuuntelemaan ja koskettelemaan luontoa. Visit Espoon järjestämillä retkillä saatiin huomata, että sää on pukeutumis- ja asennekysymys ja että Nuuksio on kaunis säällä kuin säällä.

About the author

PING Helsinki on vaikuttajamediatoimisto, joka tuo yhteen vaikuttajat eri kanavista ja kaikilta toimialoilta. PING Helsingin kautta vaikuttajayhteistyön suunnittelu on helppoa ja tuloksellista olipa kysymys H2H Strategiasta, vaikuttaja-analyysista, kampanjasta, konseptoinnista, kilpailusta tai elämyksistä. PING Helsinki pitää yllä kaikille avointa somevaikuttajien eettistä koodistoa ja tekee jatkuvaa vaikuttajamarkkinoinnin tutkimusta.