Vaikuttajamarkkinointi videoilla 101 – kolme tärkeintä ohjesääntöä

Brändille kuin brändille yksi tehokkaimpia tapoja tavoittaa kohderyhmiään on yhdistää kaksi tämän hetken kuuminta markkinointiviestinnän työkalua: vaikuttajamarkkinointi ja videot.

Vaikuttajamarkkinointi on toki ollut pinnalla jo pidempään ja videoita on tehty niin kauan kuin on ollut kameroitakin, mutta vasta viime vuosina molemmat ilmiöt ovat päässeet puhkeamaan kukkaansa – luonnollisesti niin, että kotimaassa tullaan hieman jäljessä rapakon takaiseen mittaluokkaan verrattuna.

Mutta mitä tulee ottaa huomioon, jotta yhteistyö vaikuttajan kanssa toimii halutulla tavalla, sisällöt puhuttelevat segmenttejä ja viivan allekin jää vielä jotain kättä pidempää kulmahuoneen pöydälle vietäväksi?

Liikkuvan kuvan keinoin toteutettu vaikuttajamarkkinointi mielletään tietysti usein liittyväksi tubettamiseen. Tämä 2010 -luvun valtava trendi-ilmiö laajenee parhaillaan millenniaalisukupolven rajapinnasta vanhemmankin väestön sisällöntuotannon ja vapaa-ajan vietteeksi ja brändien vakavasti ottamaksi markkinointikeinoksi. Suomalainen YouTube-videoverkosto Töttöröö Network julkaisi juuri Sisällöt ja vaikuttavuus tubessa -katsauksensa Suomi-tuben tilaan, ja numerot puhuvat puolestaan:

  • 92% kaikista 15-25 -vuotiaista katsoo ainakin joskus tubettajien tuottamaa sisältöä
  • 75% kokee tuotteiden esilletuonnin tubettajien sisällöissä hyödylliseksi
  • 84% 18-35 -vuotiaista voisi kuvitella ostavansa tuotteen tai palvelun YouTube -videon perusteella.

Kaikki vastaavat luvut ovat kasvussa, mutta vaikuttajamarkkinointi videoilla on muutakin kuin yhteistyötä tubettajien kanssa.

Videolle -tiimissä toteutimme esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle hiljattain tuotannon, jossa arvostettu Grex Musicus -kuoro laulaa Ultra Bra -yhtyeen ”Minä suojelen sinua kaikelta” -kappaleen Helsingin Senaatintorilla:

Tuotannon tarkoituksena oli aktivoida ihmisiä luovuttamaan verta, ja tämä viesti kohdennettiin etenkin Veripalvelun yli 113 000 Facebookseuraajalle, jotka jakoivatkin videota orgaanisesti. Sosiaalinen media oli siis keskeisessä roolissa. Ultra Bran kappale valittiin tuotantoon paitsi lyriikoiden sopivan viestin vuoksi, myös siitä syystä että he ovat vuonna 2017 kovassa nosteessa comebackinsa vuoksi. Kuorolle annettiin kappaleen suhteen taiteellinen vapaus ja lopputulos oli erinomainen. Vaikuttajat – kappaleen tunnettuus ja briljantti kuoro – olivat varsin kaukana tubettamisesta, mutta silti nappivärväyksiä juuri videon teemaa ja viestiä silmälläpitäen.

Toinen esimerkki toimivasta vaikuttajamarkkinointivideosta – tosin rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajamielikuvaviestinnän puolelta – on tämä JYSK-ketjun Blokess-vekkulien kanssa teettämä pätkä:

Video on tähän mennessä kerännyt Facebookissa noin 80 000 näyttökertaa, 800 reaktiota ja 120 kommenttia. Kohderyhmä – Blokessista pitävät, työllistymään hamuavat nuoret – odotetusti tagailivat kavereitaan kommenttikenttään ja viihtyivät sisällön parissa.

Sekä onnistuneimpia tubekampanjoita, Veripalvelun videota että JYSK Suomen esimerkkiä yhdistää muutama asia, joista voidaan johtaa kolme tärkeintä ohjesääntöä vaikuttajamarkkinoinnin toteuttamiseen videoilla:

1. Video on hyvä työkalu vaikuttajamarkkinointiin, mutta sen pitää olla erottuva. Minä suojelen sinua kaikelta -video vetoaa tunteisiin, JYSKin Blokess -filkka taas on hauska.

2. Kun yhteistyötä vaikuttajien kanssa tehdään, olivatpa he keitä tahansa, on syytä antaa heille mahdollisimman vapaat kädet tehdä lopputuotteesta oman itsensä näköinen. Me emme sovittaneet kappaletta kuoron puolesta, enkä usko että JYSKin markkinointiväki Blokessin puolesta videota maaliin asti käsikirjoitti.

3. Tee jotain, mikä on relevanttia juuri nyt. Ultra Bra on pinnalla juuri vuonna 2017. Blokess-ryhmää revitään joka suuntaan ja he ovat tämän hetken suosituimpia sometähtiä nuorten keskuudessa. Vaikuttaja videolla ei ole itseisarvo, hänen täytyy olla vaikuttaja juuri nyt ja juuri niiden ihmisten keskuudessa, joita haluat puhutella. Kun edellämainitut kulmakivet ovat mielessä alusta alkaen, jää aikaa keskittyä muihin tuotannon onnistuneeseen läpivientiin vaikuttaviin asioihin: tuotantoarvoon, videon mittaan, kanavittain versioitiin ja niin eteenpäin – kampanjan mittaamista ja iterointia unohtamatta.

Vaikuttajamarkkinointi ja videot ovat tulleet jäädäkseen, mutta vaikka markkina on rajallinen, molempien potentiaali on vielä kaukana ulosmitatusta. Kilpailijoiden perästä jahtaaminen on työlästä ja turhauttavaa, joten hihat kannattaa kääriä pian mikäli mielii tämän tulikuuman ilmatilan valtiaaksi.

PING Helsinki

    Minua kiinnostaa: